Gemeente Grave

Biologisch tuinieren: gezond én leuk

De belangstelling voor biologisch tuinieren groeit. Daarvoor zijn diverse redenen aan te voeren. Wat in ieder geval waar is, is dat het gewoon leuk is om je eigen voedsel te verbouwen.

Iedereen kan het

Iedereen kan biologisch tuinieren: het is een praktische, natuurlijke en makkelijk te begrijpen methode. De grond is de basis van de moestuin. Omdat zandgrond veel voorkomt als basis voor tuinen, alvast wat meer informatie hierover. Deze gronden zijn licht en doorlatend en hebben daarom als nadeel dat geen vocht en voedingsstoffen worden vastgehouden. Voordeel is echter dat de grond gemakkelijk te bewerken is.

Omdat de planten er gauw lijden onder dorst en honger, moet de biotuinman/vrouw proberen deze lichte, korrelige grond met humus en bindende stoffen te verrijken. Compost en mulch-

lagen zijn daarvoor heel geschikt.

Combinatieteelt

Combinatieteelt is een heel geschikte methode bij biologisch tuinieren. Bij de combinatieteelt verwisselen de gewassen plaatselijk, van rij tot rij op één bed. Combinatieteelten zijn doordacht. Zo staan bijvoorbeeld op één bed een hoofdgewas en bijgewassen bij elkaar die op verschillende tijden oogstbaar zijn.

Hierbij enkele goede combinaties: allereerst kropsla of snijsla, vroege koolrabi, tuinkers, radijs. De combinatie van vroege worteltjes en pootuien of late wortels met prei is sinds generaties bij tuiniers geleefd, ook buiten de biotuin. Wortelplanten weren uienvliegen af en uien- en preiplanten doen hetzelfde met de wortelvlieg. Ook stambonen, bieten en bonenkruid gaan goed samen. Het sterk geurende bietenkruid (in het midden) weert de zware luizen af, die graag tere bonenspruitjes aanvallen. Tot slot tomaten, selderie en kool. Tomaten beschermen de kool tegen koolwitjes.

Tips

Enkel stoppen met het gebruik van chemische meststoffen is niet genoeg om over te schakelen van gangbare naar biologische teelt. Begin daarom klein. Wie maar een kleine moestuin heeft, kan de hele tuin benutten. Hebt u meer land, begin dan op een deel met biologische teelt en behandel de rest voorlopig zoals gewoonlijk. Leer compost maken. Begint u zonder eigen compost, koop deze dan of gebruik goede organische handelsmest.

Meer weten?
Voor meer informatie kijk op www.ecologiebibliotheek.nl Via `natuur' komt u bij `tuinieren'