Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (27/03)

OOSTERHOUT NB, 27 maart 2007

Politie lost woninginbraak op

GILZE: Op 16 oktober vorig jaar vond een diefstal uit een woning plaats aan de Snaphaan in Gilze. De gedupeerde bewoonster verklaarde destijds dat iemand s-nachts haar huis was binnengeslopen en daarbij een mobiele telefoon, een digitale camera en een webcam gestolen. Aan de hand van de gestolen mobiele telefoon rechercheerde de politie verder.
Dat leidde maandag 26 maart tot de arrestatie van de gebruiker van de gsm. De 16-jarige inwoner van Gilze verklaarde van wie hij de telefoon indertijd had gekocht. Vervolgens pakte de politie een 17-jarige jongen uit GIlze op. Tijdens het verhoor bekende deze verdachte de bewuste diefstal en gaf toe ook verantwoordelijk te zijn voor een aantal andere diefstallen. Onder ander uit niet-afgesloten schuurtjes. De politie verwacht binnenkort nog meer arrestaties te verrichten in het kader van dit onderzoek.

Wapen in auto

OOSTERHOUT: Een 28-jarige Oosterhout vestigde de aandacht op zichzelf omdat hij zonder autogordel te dragen in een personenauto reed. De man kreeg om die reden een stopteken van de politie. Dat gebeurde op Wilhelminakanaal-Oost. De man kreeg een bekeuring en zijn auto werd nader onderzocht. Daarbij vonden de agenten een slaghout onder de bijrijderstoel en een klewang (=kapmes) onder de bestuurdersstoel. Gezien de omstandigheden waar onder beide wapens gevonden is er sprake van overtreding van de Wet Wapens en Munitie.
De verdachte is overgebracht naar het politiebureau, waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. Het wapentuig is door de politie in beslag genomen.

Automobiliste onder invloed van drugs achter het stuur

SLEEUWIJK: Een defecte koplamp en vreemd rijgedrag was voor de politie aanleiding om een automobiliste aan de kant te zetten. Dat gebeurde maandagavond 26 maart om 19.40 uur op de A-27. Met de vrouw viel geen normaal gesprek te voeren. Haar verhaal was onlogisch er erg warrig. Gezien het gedrag vroegen de agenten haar of ze drugs had gebruikt. Dat bleek het geval te zijn. Bij controle van haar handtas werd circa 2,2 gram amfetamine gevonden.
De vrouw werd en moest ze mee naar het politiebureau. Daar is door een GGD-arts bloed van de vrouw afgenomen.
Het bloedmonster wordt in het laboratorium van het Nederlands Forensische Instituut onderzocht op aanwezige sporen van verdovende middelen.
Het rijbewijs van de 27-jarige vrouw uit Leerdam is door de politie ingevorderd. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gaat gebeuren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden. De vrouw kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed en drugsbezit, evenals een rijverbod van twaalf uren. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

OOSTERHOUT: Ook een 61-jarige Oosterhout moest zijn rijbewijs bij de politie achterlaten.
De man werd maandagavond 26 maart om 20.30 uur beschonken achter het stuur van zijn auto aangetroffen. Dat gebeurde op de Beneluxweg. De agenten arresteerden de man, waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 580 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten namen het rijbewijs in en maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zes uren opgelegd. Ook hier gaan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen onderzoeken of de verdachte nog wel bekwaam is om auto te rijden.

Politie vordert bromfietscertificaat in

ANDEL: Verkeersgevaarlijk rijgedrag was voor de politie aanleiding om een bromfietscertificaat in te nemen. Een 16-jarige jongen uit Andel probeerde zich maandagmiddag 26 maart aan een politiecontrole te ontrekken. De jongeman reed met hoge snelheid en haalde gevaarlijke capriolen uit. Op de Ds. v/d Putstraat moest een oudere mevrouw opzij springen om een aanrijding met de bromfietser te voorkomen. Op de Middenweg in Andel werd de bromfietser staande gehouden. Hij kreeg proces-verbaal, waarbij zijn bromfietsrijbewijs is ingevorderd. De ouders van deze minderjarige verdachte zijn door de politie op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen.

Mini-bike in beslag genomen

SPRANG-CAPELLE: Op de Akkerwinde kwam een motoragent een zogenaamde mini-bike tegen. De bestuurder van de mini-bike reed er maandagavond 26 maart om 21.15 uur mee over de openbare weg. Het motorfietsje had geen verlichting en was niet verzekerd tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Bovendien droeg de berijder geen helm. De politie maakte proces-verbaal op tegen de 16-jarige jongen uit Sprang-Capelle en nam de mini-bike in beslag.

Er kleven grote gevaren bij het gebruik van een mini-bike op de openbare weg. Veelal wordt er op gereden zonder helm. De kleine apparaten zijn in staat om hoge snelheden te halen. De gevolgen bij een eventuele val laten zich raden.
Gezeten op een minibike is de bestuurder vaak niet hoger dan een wiel van een fikse vrachtwagen. Door de zeer geringe hoogte wordt de mini-bike en zijn bestuurder door andere weggebruikers over het hoofd gezien en dit verhoogt het risico op een ongeluk. Door de miniconstructie is de handelbaarheid ook veel minder. Opgevouwen sturen is nu eenmaal veel moeilijker.
Het is ook niet mogelijk om een kenteken voor deze machientjes te verkrijgen. Het gebruik op de openbare weg is verboden en zal ook niet worden toegestaan. Om die reden is het ook niet mogelijk om een verzekering af te sluiten.

Complimenten van omwonenden voor verkeerscontrole politie

OOSTEIND: Op dinsdagochtend hield de Oosterhoutse politie tussen 09.30 uur en 11.30 uur een verkeerscontrole op de Provincialeweg. De aandacht was vooral gericht op snelheid maar ook andere gedragingen werden meegenomen. Dit resulteerde in zeven bekeuringen vanwege snelheidsovertredingen, waarbij de hoogst gemeten snelheid 69 km/u betrof.

Een automobilist kreeg een bekeuring van 130,- omdat hij al autorijdend mobiel aan het bellen was. Hij deed dat zonder gebruik te maken van een carkit of headset en had de gsm tijdens het sturen in zijn hand. Vier andere automobilisten moeten een boete van 75,- betalen omdat zij de verplichte autogordel niet droegen.

Tijdens de controle kregen de agenten complimenten van buurtbewoners voor de actie. Zij beklaagden zich over snelheidsovertreders in hun straat en waren blij dat de politie daar met de controle tegen optrad.

De vijf speerpunten waarop de politie extra streng toezicht houdt zijn: snelheidsovertredingen, alcoholgebruik in het verkeer, door rood licht rijden, geen helm dragen, geen gordel dragen. Uit onderzoek en analyse van ongevallen blijkt namelijk dat door deze overtredingen verreweg de meeste verkeersslachtoffers vallen.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

OOSTERHOUT: Politiemensen werden dinsdagochtend 27 maart naar een woning in Oosterhout geroepen. In die woning was een vrouw aanwezig die mishandeld was door haar echtgenoot. De 35-jarige Oosterhoutse had geen zichtbaar letsel. Ze vertelde dat ze die ochtend in het bijzijn van de kleine kinderen was geschopt, geslagen en hard aan de haren getrokken was. De verdachte was al eerder met politie en justitie in aanraking geweest vanwege huiselijk geweld. De politie arresteerde de 29-jarige Oosterhout opnieuw. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld.

Diefstal stroom bij illegale wietplantage

OOSTERHOUT: In een woning aan de Cannenburg ontmantelde de politie dinsdag 27 maart een wietplantage. De kwekerij was op de zolder en een slaapkamer ingericht en bestond uit 561 planten. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Omdat de stroom illegaal afgetapt, is er naast sprake van de Opiumwet ook sprake van diefstal van stroom. Op het moment van de inval was er niemand thuis. Er zijn in deze zaak nog geen arrestaties verricht.

De politie in Midden en West Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd eerst verder onderzocht, voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer