Gemeente Amsterdam



Criminaliteit gedaald; overlastcijfers gestegen

Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2006

27 maart 2007
-
Janet van der Meulen

De regio Amsterdam-Amstelland is in de periode 2002 t/m 2006 veiliger geworden. Dit blijkt uit de Regionale Veiligheidsrapportage 2006. Criminaliteitscijfers laten over de afgelopen vier jaar op de meeste terreinen een verbetering zien. Ook blijkt dat de inwoners van de regio Amsterdam zich de afgelopen jaren veiliger zijn gaan voelen in hun buurt. De Driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef van politie) is tevreden met de vooruitgang van de afgelopen jaren.

Uit de cijfers blijkt dat burgers aangeven de afgelopen jaren minder vaak slachtoffer te zijn geworden van onder andere inbraak, diefstal, zakkenrollerij en straatroof. Ook is de verkeersveiligheid verbeterd en is er vooruitgang als het gaat om drugscriminaliteit.

Op het punt van overlast is het aantal incidenten van 5645 in 2005 gestegen tot 6470 in 2006. Het gaat hierbij om door de politie geconstateerde en geregistreerde incidenten.

Het aantal aangiften van vermogenscriminaliteit is fors afgenomen. In het aantal aangiften van geweldscriminaliteit en vernieling is echter nauwelijks verandering opgetreden. De regionale doelstelling van het aantal aangiften van maximaal 100.000 is gehaald, het waren er in 2006 ongeveer 96.500.

Doelstellingen
In dit rapport gaat het vooral om de vraag of de doelstellingen van het veiligheidsbeleid over de periode 2002-2006 zijn gehaald. In het veiligheidsbeleid is ervoor gekozen om gericht groepen en gebieden aan te pakken. Deze aanpak is succesvol gebleken en veel van de doelstellingen zijn gehaald.

Aanpak harde kern en veelplegers
Zo is er veel aandacht geweest voor de aanpak van de harde kern jongeren en zwaar verslaafde veelplegers. Zij zijn verantwoordelijk voor relatief veel criminaliteit en overlast.

Harde kern jeugd zijn jongeren van 12 tot 25 jaar die zich stelselmatig schuldig maken aan (soms zware) strafbare feiten. Op 1 januari 2003 is de aanpak Harde Kern Jeugd van start gegaan. Het aantal harde kern jongeren is met ongeveer 65 procent gedaald, van 1500 in 2002 naar 615 in 2006. De aanpak bestaat op hoofdlijnen uit preventie, opsporing, vervolging, resocialisatie en jeugdpsychiatrie.

Verslaafde veelplegers zijn drugsverslaafde personen van 18 jaar en ouder die meer dan 10 processen-verbaal op hun naam hebben staan. De aanpak richt zich vooral op de ernstigste categorie binnen deze groep: de zeer actieve verslaafde veelplegers. Waren dat er in 2002 nog 713, vorig jaar waren het er 539; een daling van 24 procent. De doelstelling, een afname van 20 procent, is daarmee ruimschoots gehaald. Het kleiner worden van deze dadergroep is vooral te danken aan de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD-maatregel), waardoor er 163 zware veelplegers vast zitten. De ISD-maatregel wordt gecombineerd met een brede zorgaanpak. Centraal staan daarbij huisvesting, uitkeringbeheer, en basiszorg met heroïneverstrekking onder toezicht. Mede door deze gecombineerde repressieve en zorgaanpak ervaren burgers minder drugsoverlast: het aantal meldingen daalde sinds 2003 met bijna 1000.

Hoofdofficier De Wit: "De cijfers tonen aan dat eendrachtige samenwerking leidt tot een effectieve aanpak van criminaliteit onder jongeren en veelplegers. Samenwerking door overheidsinstellingen zoals regiopolitie, Openbaar Ministerie en Bestuursdienst Amsterdam. Maar ook samenwerking met anderen, zoals de Raad voor de Kinderbescherming en reclassering. Voor de komende jaren zetten we hoog in op de verbetering van programma's binnen de ISD-inrichting en het vinden van oplossingen voor de groep veelplegers die kampen met psychiatrische problemen."

Aangifte, opsporing en vervolging
Het aantal aangiften is tussen 2002 en 2006 met 15 procent afgenomen. Vooral het aantal aangiften van vermogenscriminaliteit (75 procent van alle aangiften) is sinds 2002 fors verminderd. De daling is voornamelijk toe te schrijven aan de stadsdelen Centrum en Zuidoost. Het aantal aangiften van geweldscriminaliteit (een kleine 11 procent van het aantal aangiften) is de laatste vijf jaar nagenoeg stabiel. Het aantal aangiften van geweld achter de voordeur is met 4% gestegen ten opzichte van 2005. Dit komt vooral door de extra aandacht voor deze vorm van geweld.

Bedroeg de gemiddelde aangiftebereidheid in 2002 nog 23 procent, in 2006 was dat gestegen tot 26 procent. Korpschef Welten zegt hierover: "We hebben de afgelopen jaren veel tijd, geld en energie geïnvesteerd in een verhoging van de aangiftebereidheid. Zo kan je nu bijvoorbeeld aangifte doen via Internet en in een aantal gevallen komt de politie bij je thuis als je aangifte wilt doen. We zien dat deze maatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. Want terwijl enerzijds de aangiftebereidheid is gestegen, is anderzijds het totaal aantal aangiften gedaald. En daaruit mag je concluderen dat het veiliger is geworden. Overigens zijn we vorige week weer met een nieuwe aangiftecampagne gestart, onder de noemer `Dat pik je niet!'. We verwachten dat de aangiftebereidheid nog weer verder zal stijgen."

De opsporing en vervolging van daders is geïntensiveerd; er zijn in 2006 8 procent meer verdachten aangehouden dan in 2005. Het aantal aanhoudingen gerelateerd aan het aantal aangiften nam toe van 38 procent in 2002 tot 43 procent in 2006. Er zijn meer daders vervolgd en de kwaliteit van de opsporing is verbeterd. Politie en Openbaar Ministerie werken intensiever samen, onder andere in het kader van het programma `Versterking Opsporing en Vervolging'.

Amsterdammers voelen zich veiliger
Sinds 2003 worden in de Amsterdamse Veiligheidsindex per buurt de objectieve en de subjectieve veiligheid gemeten, respectievelijk de veiligheid op basis van cijfers en de veiligheid op basis van het gevoel. Sinds 2005 wordt ook voor de Amstelland-gemeenten een veiligheidsindex berekend. Uit de indexcijfers blijkt dat de inwoners van de hele regio zich veiliger zijn gaan voelen. Maar terwijl in Amsterdam de objectieve veiligheidscijfers verbeterden, zijn ze in de Amstelland-gemeenten gedaald.

Uit de Amsterdamse index blijkt dat inwoners zich veiliger voelen in hun buurt. Het rapportcijfer dat Amsterdammers aan de veiligheid van hun buurt geven is ook gestegen van 6,8 in 2003 naar 7,2 in 2006. Ook komt vermijdingsgedrag minder voor.

De gebiedsgerichte aanpak heeft ook gewerkt. De objectieve gegevens laten zien dat de cijfers voor de zes aandachtsgebieden in Zuidoost (Bijlmermeer) en Centrum (Wallengebied) zijn verbeterd. Vier van de zes scoren ten opzichte van 2003 beter op de veiligheidsindex. Zo werden de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde, Bijlmer-Centrum en Bijlmer-Oost veiliger. Het laatste gebied behoort zelfs niet meer tot de onveilige gebieden van de stad. De veiligheid verbeterde niet voor de uitgaansgebieden Leidseplein en Rembrandtplein en winkelcentrum Ganzenpoort.

Burgemeester Cohen: "Amsterdam is de afgelopen jaren veiliger geworden en mensen voelen zich ook veiliger. Daar ben ik blij om. De inspanningen van de Driehoek leveren dus resultaat op, maar we zijn er nog lang niet. We moeten ons blijven inzetten om het toenemende gebruik van geweld en het veroorzaken van overlast in een zo vroeg mogelijk stadium in te dammen."

Rapportage
Om de resultaten van het beleid goed te kunnen volgen, hebben de driehoekspartners hun gegevens bijeengebracht en gebundeld in de Regionale Veiligheidsrapportage, onderdeel hiervan is de Veiligheidsindex. De Veiligheidsrapportage meet in hoeverre de beleidsdoelstellingen van het Veiligheidsplan Amsterdam worden gerealiseerd.

De Veiligheidsindex geeft inzicht in de veiligheid tot het niveau van de buurt of combinatie van buurten. De index biedt de mogelijkheid om op buurtniveau de belangrijkste indicatoren van zowel de objectieve als de subjectieve veiligheid te onderscheiden. Dat betekent dat zowel op stedelijk als op stadsdeelniveau het beleid kan worden aangepast en verdere maatregelen kunnen worden genomen.

De cijfers uit de Veiligheidsrapportage zijn de basis voor het veiligheidsbeleid. In het Veiligheidsplan Amsterdam 2007-2010 heeft de Driehoek de nieuwe doelstellingen voor Amsterdam vastgesteld. Half mei stellen de Driehoek en regiogemeenten hun nieuwe doelstellingen vast in het Regionaal Veiligheidsplan.

De andere belangrijke conclusies van de rapportage 2006 zijn: * De hotspots in Amsterdam-Centrum en Zuidoost, met uitzondering van de uitgaanspleinen, werden in de periode 2003-2006 veiliger. * De doelstellingen voor het openbaar vervoer, met uitzondering van het percentage zwartrijders in de metro, werden gehaald: minder slachtoffers van criminaliteit/geweld, minder overlast en minder onveiligheidsgevoelens.
* Het aantal aangiften in Westpoort is in 2006 met 11 procent toegenomen ten opzichte van 2002 en het aantal bedrijven (sinds 2003) met 6 procent.
* De doelstellingen met betrekking tot het verbeteren van de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen zijn ruimschoots gehaald: aangiften van winkeldiefstal, van diefstal/inbraak bij bedrijven en instellingen, en van overvallen op ondernemers namen in de periode 2002-2006 fors af.

De Amsterdamse Veiligheidsindex is vanaf 27 maart 2007 via digitale kaarten beschikbaar op www.eenveiligamsterdam.nl. De Regionale Veiligheidsrapportage is van deze site te downloaden.