Productschap Margarine
26.03.2007
Criteria Ik Kies Bewust-logo aangepast
De criteria voor het Ik Kies Bewust-logo zijn aangescherpt. Bovendien
zijn de twee afzonderlijke pijlers van het oude systeem (pijler 1 en
pijler 2) samengevoegd, zodat per productgroep in een oogopslag is te
zien wat de bijbehorende criteria zijn.
Zo zijn voor de productgroepen "vlees, vis, gevogelte, eieren,
vleesvervangers", "zuivel", "oliën, vetten en vetspreads" nieuwe
criteria voorgesteld voor verzadigd vet, transvet, natrium en
toegevoegd suiker. Voor "groente en fruit" en "koolhydraatbronnen"
(aardappels, rijst, pasta, brood) geldt tevens een norm voor vezels.
Voor maaltijden, soepen, sauzen en dranken is bovendien een norm voor
energie geïntroduceerd.
Voor "oliën, vetten en vetspreads" betekent de aanpassing een
aanscherping van de norm voor verzadigd vet van 33% op vetbasis (oude
norm) naar 30% op vetbasis en voor transvet van 2 energieprocent naar
1,3 energieprocent. Aan deze producten mag geen suiker zijn toegevoegd
en de norm voor natrium van 1,6 mg/kcal blijft gelijk ten opzichte van
de oude norm.
Voor fritessaus en mayonaise gelden nu eveneens de normen van 30%
verzadigd vet op vetbasis (dit was 4 gram verzadigd vet per 100 gram
product) en 1,3% transvet op energiebasis. Deze producten mogen
maximaal 750 mg natrium per 100gram bevatten en maximaal 13
energieprocent toegevoegd suiker. Bovendien is voor deze producten een
norm voor energie geïntroduceerd van maximaal 350 kcal per 100 gram.
Voor snacks (waaronder chips en koekjes) is de norm voor verzadigd vet
aanzienlijk gewijzigd. Hiervoor geldt nu slechts de norm van 13
energieprocent, terwijl voorheen bij kleine porties (maximaal 60 kcal)
mocht worden uitgeweken naar een norm van 33% verzadigd vet op
vetbasis. Bovendien geldt voor deze producten een energienorm van
maximaal 110 kilocalorieën per portie en mogen zij per 100 gram
maximaal 400 mg natrium en maximaal 20 gram toegevoegd suiker
bevatten.
Frites vallen onder de criteria voor aardappelen, waardoor zij per 100
gram maximaal 1,4 gram verzadigd vet en maximaal 0,14 gram transvet
mogen bevatten.
Elke twee jaar zullen de productcriteria opnieuw worden geëvalueerd
door de wetenschappelijke commissie van Stichting Ik Kies Bewust en
zonodig worden aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten.
Er zijn nu 350 producten op de markt die voorzien zijn van het logo.
Verwacht wordt dat dit aantal eind 2007 zal zijn opgelopen tot zo'n
1000 producten.