Politie Groningen

Extra gordelcontroles tijdens campagne Gordel om in provincie Groningen

Vooral aandacht voor beveiliging van kinderen

Provincie Groningen, 26-03-2007 o De komende maand voert Regiopolitie Groningen in de hele provincie extra gordelcontroles uit. De controles staan in het teken van de landelijke campagne Heeft iedereen zijn gordel om?, die tot 15 april loopt. De politie richt haar aandacht vooral op passagiers in de auto en met name op de beveiliging van kinderen.

In maart 2006 is nieuwe regelgeving ingevoerd voor het gebruik van kinderzitjes in een auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd zitje of zittingverhoger zitten, zowel voor als achter in de auto. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen uitsluitend vervoerd worden in een kinderzitje. Dankzij de nieuwe regelgeving was het kinderzitje in 2006 het meest gebruikte beveiligingsmiddel voor het vervoer van kinderen kleiner dan 1,35 meter. Toch blijkt uit ervaringen van de politie dat nog steeds veel ouders en verzorgers de kinderen niet veilig in de auto vervoeren. Bijvoorbeeld op korte ritjes van school naar huis.

Bijzondere gevallen en uitzonderingen

Mensen die hun eigen en/of andermans kinderen vervoeren, kunnen niet altijd aan de regels voldoen. In een paar gevallen kan daarom van de regels worden afgeweken. Bijvoorbeeld bij het vervoer van andermans kinderen op een kort ritje, bijvoorbeeld naar het zwembad of het voetbalveld. Bij onvoldoende kinderzitjes in de auto mogen deze kinderen gebruikmaken van de gordel. Dat geldt niet voor de eigen kinderen van de bestuurder. Meer informatie over alle regels en uitzonderingen staat vermeld op de website www.kinderzitjes.nl.

Toenemend gebruik beveiligingsmiddelen in auto

In Groningen draagt 97 procent van de bestuurders van personenautos een gordel. Dat blijkt uit cijfers over 2006 van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM). De Groningers scoren daarmee boven het landelijk gemiddelde. Onze provincie is zelfs koploper wat betreft gordelgebruik door zowel bestuurders als voor- en achterpassagiers. In het algemeen geldt dat het gordelgebruik binnen de bebouwde kom is toegenomen. Met 93 procent is het nu bijna evenhoog als het gordelgebruik buiten de bebouwde kom (94 procent).