Moderne aardappeleters? - Kritische consument eet duurzaam voedsel
Datum: 26 maart 2007
Westerse mensen hebben steeds meer te besteden. Het gevolg is dat ze
anders zijn gaan eten en drinken: meer vlees, zuivelproducten, koffie,
wijn en bier. Juist die producten leggen een groot beslag op
natuurlijke hulpbronnen als land, water en fossiele brandstoffen.
Mensen in ontwikkelingslanden nemen deze niet-duurzame eetpatronen
over. Hierdoor dreigt de druk op schaarse natuurlijke hulpbronnen toe
te nemen. We moeten duurzamer leren consumeren, bijvoorbeeld
aardappelen eten in plaats van rijst, zodat er genoeg overblijft voor
de hele wereldbevolking.
Het is van belang de relatie tussen de consumptie van voedsel en het
gebruik van deze hulpbronnen goed in kaart te brengen. Hoe meet je de
duurzaamheid van voedselproductiesystemen? En hoe kun je
voedselconsumptiepatronen duurzamer maken? Winnie Gerbens-Leenes geeft
in haar onderzoek aan hoe bestaande voedselconsumptiepatronen, in
zowel de westerse wereld als in ontwikkelingslanden, duurzamer kunnen
worden. De ontwikkelde methode is allereerst gericht op bedrijven die
duurzaam willen produceren, maar ook gewone consumenten kunnen er hun
voordeel mee doen.
Winnie Gerbens - Leenes studeerde milieuwetenschappen aan de Open
Universiteit Nederland.
Datum en tijd
maandag 26 maart, 16.30 - 17:30 uur
Spreker
Winnie Gerbens - Leenes
Titel
Moderne aardappeleters? - Kritische consument eet duurzaam voedsel
Serie
Jonge doctors
Plaats
Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie
Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium
Rijksuniversiteit Groningen