Gemeente Stadskanaal

Raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert op maandag 26 maart 2007. De vergadering begint om 19.00 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raad te bezoeken. Op de agenda staat:

Opiniërend (op verzoek van ChristenUnie):

* Tramverbinding Groningen-Stadskanaal

Besluitvormend met debat:

* Subsidieaanvraag van de Hervormde Evangelisatie Vledderveen voor de restauratie van de kerk in Vledderveen

Besluitvorming zonder debat:

* Verordening wet inburgering gemeente Stadskanaal
* Schoolzwemmen

De vergaderstukken liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis en deze kunt u bekijken en/of downloaden vanaf de website van de gemeente. Inspreken tijdens de vergadering is mogelijk bij alle agendapunten. U kunt dit melden bij de griffie tot één uur voor aanvang van de vergadering. Inspreken is uw mening geven over het onderwerp, als uw belangen of de belangen van uw organisatie in het geding zijn.

Ruimtelijke ordening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat zij het voornemen hebben vrijstelling voor de volgende bouwplannen te verlenen aan:

* Oosterveld Makelaardij, Scheferweg 9 in Vlagtwedde voor het vestigen van een makelaarskantoor aan de Havenstraat 10 in Onstwedde

* Stichting Welstad Beheer, postbus 343 in Stadskanaal voor het bouwen van een jongerencentrum aan de Luxemburglaan ongenummerd, kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie B, nummer 12030 in Stadskanaal.

Vrijstelling wordt gevraagd volgens artikel 19, tweede lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het ontwerp van de vrijstellingsbesluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij het team bouw, milieu en bijzondere wetten, Raad-huisplein 1 in Stadskanaal.

Als u het niet eens bent met deze voornemens, dan kunt u uw zienswijze schriftelijk van 15 t/m 25 april 2007 aan burgemeester en wethouders kenbaar maken. Voor nadere informatie over dit plan kunt u contact opnemen met de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Vaststelling bestemmingsplan `Herziening 2006 Bedrijvenpark Stadskanaal'

Burgemeester en wethouders van Stadskanaal maken bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 19 februari 2007 het bestemmingsplan `Herziening 2006 Bedrijvenpark Stadskanaal' gewijzigd heeft vastgesteld. Het plangebied omvat globaal het gebied tussen de Dwarsweg, de Nautilusweg, de Oosterstraat en de Keilsterweg in Stadskanaal. Met het bestemmingsplan wordt onder meer beoogd de uitbreiding van Over-milieu planologisch mogelijk te maken en de planologisch juridische regeling voor het gebied te herzien.

De door de raad ten opzichte van het ontwerp van het plan aangebrachte wijzigingen hebben betrekking op de volgende onderdelen:
* in de toelichting zijn hoofdstuk 3 en 4 tekstueel aangepast en de bijlage archeologisch onderzoek is toegevoegd;
* in de voorschriften zijn de artikelen 5.1 en 5.2 aangevuld en artikel 9A (aanlegvergunning i.v.m. archeologie) is toegevoegd;
* op de plankaart is het wegprofiel aan de Stelmaker vervangen door een structuurbepalende bouwgrens;

* is een dubbelbestemming archeologische waarden opgenomen;
* is een aanduiding op de hoek van de Nautilusweg en de Veenstraat voor de vestiging van kantoren opgenomen en is het gebied voor de wijzigingsbevoegdheid naar horeca enigszins uitgebreid.

De wijzigingen zijn samengevat in een bijlage bij het besluit van de raad. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan `Herziening 2006 Bedrijvenpark Stadskanaal' en de hierbij behorende stukken liggen met ingang van donderdag 15 maart 2007 gedurende zes weken bij het publieksbureau van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal ter in-zage (op donderdagavond tot 20.00 uur). Het bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen op de website www.stadskanaal.nl, onder wonen en leven, hoofdstuk plannen en projecten.

Gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken kan degene die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende die aantoont daar redelijkerwijs niet toe in staat te zijn geweest, schriftelijk of mondeling bedenkingen inbrengen bij Gedeputeerde Staten van Groningen. Schriftelijke bedenkingen kunt u sturen naar Postbus 630, 9700 AP Groningen. Voor mondelinge bedenkingen kunt u contact opnemen met de provincie, T (050) 316 44 74 of (050) 316 47 92. Ook een ieder die bedenkingen heeft tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen kan daartegen bedenkingen inbrengen bij Gedeputeerde Staten.

Bouwplannen

Er zijn lichte en reguliere bouwvergunningen met ieder een eigen beslissingstermijn. Deze termijnen zijn voor een lichte bouwvergunning zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. In de periode van 1 t/m 7 maart 2007 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend

Stadskanaal

* Fabrieksstraat 9, voor het uitbreiden van de woning, d.d. 5 maart,
* De Venen 5, voor het plaatsen van twee reclameborden, d.d. 5 maart,

* Acaciahage 21 - 23, voor het uitbreiden van de school, d.d. 5 maart.

Alteveer

* Beumeesweg 172, voor het gedeeltelijk veranderen van een bedrijfspand, d.d. 5 maart.

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de maandag van alle even weken om 13.30 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436. Voor nadere informatie over deze bouwplannen kunt u contact opnemen met onze mede-werker van het team bouw, milieu en bijzondere wetten, de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Wet milieubeheer

In het publieksbureau van de gemeente Stadskanaal liggen vanaf heden ter inzage:

Meldingen op basis van artikel 8.19 van de wet milieubeheer van:
* Borgesius Bakkerijen BV, Electronicaweg 7-13 in Stadskanaal voor het plaatsen van tanks voor opslag van meelproducten in het `koekmagazijn' in de bakkerij aan de Electronicaweg 7-13 in Stadskanaal.

Belanghebbenden kunnen tegen deze beschikking binnen zes weken na de dag van publicatie van het besluit een bezwaarschrift indienen bij het gemeentebestuur.

Tevens kunnen zij bij de Raad van State een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Een dergelijk verzoek richt u tot de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze medewerker van het team bouw, milieu en bijzondere wetten de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Kapvergunningen

Op 13 maart 2007 zijn de volgende kapvergunningen verleend:
* Stadskanaal Atlantislaan (parkeerplaats) bossingel,
* Vlaanderenlaan 7 bomen en bossingel,

* Utrechtselaan 162 1 boom,

* Gandhiplein (kavel 10355) 1 boom,

* Maarsdreef 23 3 bomen,

* Ceresstraat 44 4 bomen,

* Dr. Kinglaan 1 3 bomen,

* Hoofdkade 4 1 boom.

Alteveer

* Tangerweg 6 40 bomen.

Mussel

* Musselweg 101 1 boom.

Musselkanaal

* Telefoonweg 14 25 bomen.

Onstwedde

* Ter Wuppingerweg 1 1 boom,

* Landlaan 25 1 boom,

* Havenstraat 3 1 boom,

* Hardingstraat 2 4 bomen (verleend d.d. 20 februari 2007).

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

Uitnodiging informatiebijeenkomst rampbestrijdingsplan LPG-stations

Wat zijn de risico's van een LPG-station bij u in de buurt?

LPG (liquified petroleum gas) is zeer bruikbaar en misschien zelfs wel onmisbaar voor automobilisten, maar het brengt ook de nodige risico's met zich mee. In de Groninger gemeenten is daarom besloten om een gezamenlijk rampbestrijdingsplan voor LPG-stations te maken. De gemeente Stadskanaal organiseert samen met de Hulpverleningsdienst Groningen en de andere Oost-Groninger gemeenten een informatiebijeenkomst over dit rampbestrijdingsplan van LPG-tankstations in deze regio.

Wij nodigen u van harte uit om deze bijeenkomst te bezoeken op maandag 19 maart in de Hotel Restaurant In den Stallen, Oostereinde 10 te Winschoten. Aanvang 20.00 uur.

Wat zijn de risico's?

Als LPG op een veilige manier gebruikt wordt, kan er weinig gebeuren. Toch blijft LPG explosief en brandbaar. Daarom zijn er in 2003 extra maatregelen genomen die moeten voorkomen dat er daadwerkelijk (explosie)gevaar ontstaat. Deze strenge regels zijn bedoeld om omwonenden beter te beschermen tegen mogelijke gevaren. In sommige gevallen heeft dit zelfs geleid tot verplaatsing van LPG-tankstations.

Wat doet de overheid?

Hoewel de werkelijke kans op een ongeval klein is, kunnen de gevolgen groot zijn. Maar hoe klein de kans ook is, het kán een keer mis gaan. De gemeente Stadskanaal telt in totaal negen LPG-tankstations. We doen als gemeente zoveel mogelijk om de risico's op een eventuele ex-plosie bij deze tankstations zo klein mogelijk te houden. Daarnaast willen we goed voorbe-reid zijn als het daadwerkelijk misgaat. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom dit zogeheten Raamplan LPG vast. Hierin staat beschreven welke incidenten er bij onze LPG-tankstations kunnen plaatsvinden en wat u bij een calamiteit kunt verwachten van de hulpdiensten, zoals brandweer, GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen), politie en gemeente. Voordat het college dit rampbestrijdingsplan vaststelt willen we u graag de mogelijkheid geven om op dit plan te reageren.

Wat kunt u doen?

Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van risico's in uw omgeving. Onderzoeken wijzen uit dat inwoners van Nederland niet erg ongerust zijn als ze aan risico's in hun leefomgeving denken. En daar zijn we blij mee, want dat is ook niet nodig. Maar wij vinden het wel belangrijk dat u op de hoogte bent en voorbereid bent áls er iets gebeurt. Zodat u weet wat u wel of juist niet moet doen en waar u informatie kunt krijgen voor, tijdens en na een calamiteit. Maar bijvoorbeeld ook hoe u kwetsbare mensen in uw omgeving kunt helpen, zoals ouderen, mensen met een beperking en kinderen.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst over het rampbestrijdingsplan krijgt u de mogelijkheid om uw zienswijze bekend te maken, vragen te stellen, opmerkingen en suggesties te geven en eventuele bezwaren kenbaar te maken. Deze kunnen we dan meenemen voordat we het besluit definitief nemen. Burgemeester K. Dijkstra van Grootegast (bestuurlijk verantwoordelijk voor dit plan) en brandweercommandant Koomans v.d. Dries van het Intergemeentelijke Brandweerkorps Oldambt zijn uw gastheren tijdens deze bijeenkomst. Uiteraard zijn er geen kosten aan verbonden en u wordt voorzien van een kopje koffie of thee. Het Raamplan LPG ligt ter inzage in het gemeentehuis.

Verkeersstremming Drouwenerstraat

Het schone regenwater van bedrijventerrein Dideldom wordt binnenkort door de vijvers in de Parkwijk en de Molenwijk naar de Drouwenermond geleid. De bestaande duiker onder de Drouwenerstraat is daarvoor te klein en moet worden vervangen.

In verband hiermee is de Drouwenerstraat tussen de Burgemeester Reijndersstraat en de Molenwijk vanaf vrijdag 16 maart tot en met donderdag 22 maart 2007 afgesloten voor alle verkeer. Deze stremming geldt ook voor fietsers en voetgangers.

Autoverkeer tussen Stadskanaal en Drouwenermond wordt omgeleid via de provinciale weg N374 (Buinerweg). De omleiding wordt met borden aangegeven. Fietsers en voetgangers kunnen via de Drouwenerkade om het werk heen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer A. IJbema, T (0599) 631 631.

Informatiebijeenkomsten openbare verlichting buitengebied

In het kader van het beleidsplan openbare verlichting zijn wij in 2006 begonnen met het verwijderen van lichtmasten buiten de bebouwde kom. Hierover is door ons niet goed gecommuniceerd. De werkzaamheden zijn in 2006 daarom stil gelegd. Dit voorjaar houden wij voor de bewoners in het buitengebied informatiebijeenkomsten. Eind maart ontvangen de bewoners in het buitengebied waar openbare verlichting aanwezig is een uitnodiging.

* 15 maart 2007