Ingezonden persbericht


Hogerberoep Schinveld activisten: Wederom zes mensen ontslagen van rechtsvervolging

26 maart uitspraak voor laatste dertien bosbezetters

Op 12 maart diende het hoger beroep tegen de laatste negentien bosbezetters uit Schinveld. Op 8 en 9 januari 2006 waren in totaal 103 mensen opgepakt omdat zij een noodverordening overtraden die het hen verbood een stuk bos in Schinveld te bezetten dat op last van het ministerie van Defensie gekapt moest worden. Dit om extra ruimte te maken voor laag overvliegende AWACS radartoestellen van de vlak over de grens gelegen NAVO basis in Geilenkirchen. De omstreden en fel bestreden kap van 20 hectare bos lokte massaal verzet uit. Vele honderden dorspbewoners en activisten van GroenFront! namen deel aan een wekenlange bezetting van het bos. " De autoriteiten zeggen ons altijd dat we ons aan hun rechtsorde moeten houden, maar als men 25 jaar lang protest negeert en ondemocratische middelen inzet als een noodverordening en een nimby procedure dan rest je niets anders als burgerlijke ongehoorzaamheid" aldus Leo , een van de activisten.

Ondanks de kap van 5 hectare bos is er door het verzet veel bereikt. Van de in totaal 20 hectare die om moest zouden op een voorlopige vergunning 6 hectare reeds gekapt worden. Door het hardnekkige verzet kwam de politie niet toe aan het ontruimen en van een aantal boomhutten in de laatste hectare van die eerste zes. Ook werd het besluit rond de resterende 14 hectare fors vertraagd. Ook lijkt na 25 jaar strijd de politiek in DenHaag eindelijk te luisteren naar de klachten over extreme geluidhinder (tot 104db) die de AWACS toestellen veroorzaken.

Het hogerberoep was aangevraagd door de 19 mensen die door de politierechter in Maastricht veroordeeld waren tot een voorwaardelijke boete van 250 euro. 23 andere activisten werden ontslagen van rechtsvervolging omdat hun arrestatie niet rechtsgeldig was, veelal omdat ze uren te lang hadden vast gezeten. Van de oorspronkelijk 103 arrestanten waren toen al een fors aantal zaken geseponeerd voor het zelfde feit.
Tijdens het hogerberoep werd van nog eens zes mensen de zaak ingetrokken omdat ook bij hen de redelijke termijn van vasthouden was overschreden.
Een opvallend record voor het OM.

De kern van het verweer van advocaat Rob Schoonbrood richte zich op de rechtsgeldigheid van de noodverordening. Die noodverordening was een buitengewoon zwaar middel, om niet legitieme redenen ingezet en bovendien niet op de juiste manier bekrachtigd. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis was een door een burgemeester uitgevaardigde noodverordening vernietigd door een unaniem besluit van de gemeenteraad. Interm burgemeester Zuidgeest vroeg vervolgens aan Commisaris van de Koningin Frissen het belsuit alsnog te bekrachtigen, die deed dat binnen een halve dag, maar was zelf ziek thuis en dus niet bij machte het besluit zelf te ondertekenen. Ook werd het besluit van Frissen nergens gepubliceerd. Wat de activisten vooral steekt is dat een noodverordening alleen genomen bij de ernstige vrees voor ernstige ongeregeldheden. Van beide was geen sprake zijn in Schinveld.

De rechtbank van DenBosch doet op 26 maart uitspraak.

------------------------------------------
Rob Schoonbrood werkt voor Daniels Advokaten in Sittard. Woordvoerder GroenFront! te bereiken op 06-26200729

Meer achtergrond info op www.groenfront.nl en www.stopawacs.nl