Politie Brabant Zuid-Oost investeert in gewenste omgangsvormen

Eindhoven, 23-03-2007 o Woensdag 21 maart jl. verscheen een rapport met de resultaten van een onderzoek naar omgangsvormen, werkbeleving en diversiteit bij de Nederlandse politiekorpsen.

Het rapport is op initiatief van de Nederlandse Politiebond (NPB) uitgevoerd door de Rutgers Nisso Groep. De manier waarop politiemensen op de werkvloer omgaan met elkaar is de afgelopen jaren duidelijk verbeterd.

Respect voor elkaar
Bij de regiopolitie Brabant Zuid-Oost worden de thema's integriteit, diversiteit, veilige werkomgeving en gewenste omgangsvormen serieus genomen en aangepakt. Huub Schalken, plaatsvervangend korpschef: "Gewenste omgangsvormen is een thema dat binnen de korpsleiding bijzondere aandacht krijgt. Voor ons is het welbevinden van iedere medewerker en het zorgen voor een veilige werkomgeving enorm belangrijk. Binnen ons korps staan gewenste omgangsvormen en integriteit hoog in het vaandel en ondernemen we verschillende acties rondom dit thema". Doel van alle inspanningen is het zorgen voor bewustwording over het thema (on)gewenst gedrag, respect voor een diverse samenstelling van het korps en het bespreekbaar maken van deze onderwerpen.

Waardenvol leiderschap
Nieuwe collega's maken tijdens hun introductieprogramma kennis met onze korpswaarden en onze omgangsvormen. Ook tijdens het werk wordt aandacht besteed aan omgangsvormen. Alle leidinggevenden volgen een management ontwikkelprogramma waarin waardenvol leiderschap en omgangsvormen de rode draad vormen. Daarin leren ze signalen te herkennen en hoe ze het beste kunnen omgaan met ongewenst gedrag. Zelf vervullen ze natuurlijk een voorbeeldfunctie op het gebied van omgangsvormen en gewenst gedrag.

Vertrouwenspersonen
Daarnaast zijn er in ons korps sinds 1995 zon 60 vertrouwenspersonen actief en spreekt de centrale vertrouwenspersoon maandelijks met de korpsleiding. Die vertrouwenspersonen zijn door de medewerkers zélf uitgekozen en hebben groot draagvlak. "Vorig jaar kwamen er ruim 100 meldingen binnengekomen, geen klachten. Dat betekent dat de melding (al dan niet met bemiddeling) naar tevredenheid van slachtoffer en pleger is opgelost.

* Het aantal meldingen van seksuele intimidatie is afgenomen van 32 meldingen (2005) naar 7 meldingen (2006).

* Het aantal meldingen van pesten is helaas ook in ons korps enigszins toegenomen van 24 (2005) naar 28 meldingen (2006).
* Met betrekking tot discriminatie zijn er in 2006 vier meldingen bekend en in verband met homoseksualiteit twee meldingen.

Op een aantal van 2148 personen valt het aantal meldingen dus mee. Maar we beschouwen elke melding als één teveel, daarom gaan we altijd serieus met meldingen om."

Diversiteit
Zon vijf procent van de medewerkers van Politie Brabant Zuid-Oost is allochtoon, volgens de definitie van de Wet Samen. Dit percentage is volgens de landelijke norm. Vanuit werving en selectie zijn er extra inspanningen om allochtonen te werven. Daarnaast spreekt de korpsleiding eenmaal per jaar met een afvaardiging van allochtone politieagenten om eventuele problemen en uitdagingen op het gebied van omgangsvormen en discriminatie te bespreken. "Binnen de regio Brabant Zuid-Oost herkennen we niet de problemen met allochtonen zoals die in de Randstad voorkomen. Dit komt ook omdat de bevolkingssamenstelling daar anders is dan bij ons. Wel leren we van hen hoe problemen rondom diversiteit en omgangsvormen het beste kunnen worden aangepakt."

Van onze 2148 medewerkers zijn er 677 vrouwen en 1471 mannen. Ruim 31 procent vrouwen in ons politiekorps is een relatief hoog percentage, vergeleken met andere korpsen in het land.