Perdu

Vrijdag 23 maart

Ervaring en armoede

Een avond over Walter Benjamin en zijn pleidooi voor een positief barbarendom.

Aanvang: 20.30 uur
Zaal open: 20.00 uur

Entree: 6 euro, 5 euro met korting

M.m.v. Shailoh Phillips, Tammy Castelein en Maria Boletsi. Gespreksleider: Ernst van den Hemel.

Arm zijn we geworden. Van de erfenis van de mensheid hebben we het ene stuk na het andere verkwanseld, vaak voor een honderdste van de waarde bij de lommerd in bewaring moeten geven om daarvoor de kleine munt van het 'actuele' voorgeschoten te krijgen.

In 1933 schrijft Walter Benjamin een essay dat tot op de dag van vandaag van grote invloed is op het denken van cultuurfilosofen, architecten, beeldend kunstenaars en historici. In dit essay, getiteld Ervaring en armoede, schrijft Benjamin over de gevolgen die 'de reusachtige ontplooiing van de techniek' voor de ervaring van de mens heeft. Enerzijds is daardoor een totaal nieuwe armzaligheid over de mensen gekomen, anderzijds een beklemmende ideeënrijkdom. Hoog tijd, vindt Benjamin, om een einde te maken aan het slagveld van stijlen (zoals bijvoorbeeld zichtbaar in het overvolle burgerlijke interieur) en schoon schip te maken met de ontwaarde cultuur. In het werk van schilders als Paul Klee en de kubisten, architecten als Loos en Le Corbusier en schrijvers als Brecht en Scheerbart ontdekt Benjamin een nieuwe armoede. Met deze armoede zetten zij zich af 'tegen het overgeleverde, plechtige, edele, met alle offergaven van het verleden opgesmukte mensbeeld om zich tot de naakte tijdgenoot te richhten'. Het radicaal nieuwe lachend tot zaak te maken van literatuur, schilderkunst en architectuur: dat noemt Benjamin het positieve barbarendom.

Voor deze avond vroeg Perdu een aantal sprekers de tekst kritisch te lezen en uit verschillende invalshoeken te becommentariëren. In de daaropvolgende discussie zullen de mogelijkheden van de tekst voor de huidige tijd worden verkend. Hoe relevant is Benjamins tekst voor hedendaagse kunstenaars en intellectuelen? Hoe verhouden zij zich tot de reusachtige ontplooiing van de techniek en het radicaal nieuwe, en welke rol speelt de traditie voor hen?

meer informatie en reserveringen: perdu@perdu.nl


------------

Vrijdag 30 maart in Perdu: Het niet bestaande boek.

M.m.v Arie Storm, Lucas Hüsgen, Anton Haakman en Barber van de Pol.

"Boeken die een schrijver niet schrijft, waaraan hij wat er ook gebeurt niet eens begint, waar men fictieve auteurs voor kan verzinnen ­ hebbeen zulke boeken niet door het feit alleen al dat ze niet bestaan bijzonder veel weg van ostentatief zwijgen? Als men over deze boeken of deze optredens praat alsof het uitingen van anderen zijn, dan is dat bijna alsof men zwijgend spreekt."