Een zaak van alleman. Over canon, schoolboeken, docenten en algemene ontwikkeling
Lezing Onderwijskunde
vrijdag 23 maart, 15.00 uur
Onder de titel Een zaak van alleman. Over canon, schoolboeken, docenten en algemene ontwikkeling houdt Frits van Oostrom de achtste Kohnstammlezing. Nederland was in de afgelopen maanden in de ban van de canon. In zijn lezing reflecteert Van Oostrom op de stand van zaken, en vooral op de bredere implicaties waartoe het canonproces volop uitnodigt. Over het grote chiasme in het Nederlandse onderwijs van de afgelopen vijftig jaar. Over de eeuwigdurende vlam die voor het ministerie van OCW zou moeten branden. En wat leert de nationale universiteitsquiz - zoals die het afgelopen seizoen op de Nederlandse televisie was - ons? Het betoog zal uitmonden in drie ferme aanbevelingen voor de aantredende minister van OCW - en voor ons allen.
De Kohnstammlezing vindt jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het Amsterdams Instituut voor Onderwijs en Opvoeding. De lezing sluit aan op het werk van Philip Kohnstamm, en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijk debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA Amsterdam. Bezoekers ontvangen het boekje gratis.
Over de spreker
Frits van Oostrom (1953) is neerlandicus-mediëvist, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en voorzitter van de canoncommissie. Hij spreekt en publiceert op het raakvlak van cultuurgeschiedenis, onderwijs en samenleving. Hij was gasthoogleraar aan Harvard University (1999), winnaar van de Spinozaprijs (1995) en van de AKO-Literatuurprijs voor zijn boek Maerlants wereld (1996); zijn recente boek Stemmen op schrift werd genomineerd voor dezelfde prijs.
Toegang vrij. Aanmelding is verplicht. Vanaf 5 maart a.s. kunt u zich online inschrijven via
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam