Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
VOORAANKONDIGING: Zeeuws maritiem muZEEum opent het De Ruyterjaar met dé nationale expositie De trots van Zeeland
Van 23 maart tot en met 30 september is in het Zeeuws maritiem muZEEum de expositie De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter te zien. Hiermee heeft Vlissingen absoluut een zeer bijzondere primeur in huis gehaald. Verder is er dit jaar een aantal kleinere exposities rond Michiel de Ruyter te bewonderen, deels gelijktijdig met de hoofdexpositie. De hele reeks wordt afgesloten met een zeer fraaie expositie waarin de vrouw achter zeelieden zoals De Ruyter centraal staat.
De unieke expositie De trots van Zeeland geeft een beeld van de tijd waarin Michiel de Ruyter opgroeide, het vak van zeeman leerde en uiteindelijk de belangrijkste zeeheld van Nederland werd. Terwijl elders vooral aandacht wordt gevraagd voor de militaire successen, gaat deze expositie juist in op de eerste 43 jaar van zijn leven in Zeeland. De expositie is een unieke presentatie, door het Zeeuws maritiem muZEEum samengesteld. Ware topstukken uit Nederlandse musea zoals o.a. het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum Amsterdam zijn voor één keer samen te zien met topstukken uit buitenlandse musea en van particulieren. De Ruyter figureerde destijds in een regio waarin de economie de wind in de zeilen had en de kennis, over bijvoorbeeld navigatie, flink groeide. De Republiek der zeven Verenigde Nederlanden was in korte tijd een wereldmacht geworden, die zwaar bevochten werd door de Engelsen.
Bij de voorbereiding van de expositie kwamen spannende vragen boven water. Hoe kon bijvoorbeeld de zoon van een bierdrager opklimmen tot de belangrijkste zeeheld van Nederland? Hoe zag de wereld van zijn jeugd eruit en wat heeft een winterkoning daarmee te maken? Waaruit bestond zijn wereld toen hij in dienst was van de gebroeders Lampsins? En tijdens de zeeslagen? Hoe zag de wereld eruit op zijn verre reizen als handelaar en wat hebben bloemtegels daarmee te maken? Wat deed De Ruyter in de dagen voordat hij bij Syracuse dodelijk gewond raakte en wat heeft een zeepaardje daarmee van doen? Een reeks intrigerende vragen die in deze grote expositie beantwoord worden.
Het Zeeuws maritiem muZEEum organiseert nog vele andere tentoonstellingen en activiteiten in het De Ruyterjaar. Zo wordt in De Ruyter herdacht, 1957, een feest van het volk (23 maart t/m 24 juni) teruggekeken naar de De Ruyterfeesten van vooral 1957. Dit zal bij veel Vlissingers en andere Zeeuwen nog wel herinneringen oproepen. Ook is er een en ander te zien over de herdenking van 1907. In dat jaar werd begonnen met de bouw van de De Ruyterschool. Met uniek beeldmateriaal, zoals foto s en film, wordt teruggeblikt op de herdenkingen, die veel meer dan nu het karakter van een volksfeest hadden.
In de tentoonstelling De Ruyter verbeeld, icoon en karikatuur (29 juni t/m 21 oktober) wordt getoond hoe De Ruyter vroeger en nu gebruikt werd voor propagandadoeleinden. Hij is bijvoorbeeld terug te vinden op affiches, spotprenten en bankbiljetten. De ene keer als een voorbeeld voor het vaderland, de andere keer speelt hij de hoofdrol in een cartoon.
Van 26 oktober tot en met januari 2008 is in het muZEEum te zien hoe De Ruyter een inspiratiebron vormt voor kunstenaars uit vroegere en tegenwoordige tijd. Er zijn veel verschillende portretten gemaakt van Michiel de Ruyter en een flink aantal daarvan is te zien in de tentoonstelling De Ruyter inspireert, de zeeheld als kunst .
Als klap op de vuurpijl start vanaf 20 oktober de expositie Vrouwen aan de wal, een selectie uit de ING-collectie . Deze bijzondere expositie, geheel samengesteld uit de rijke collectie van ING, is een hommage aan de vrouw achter de zeeman. Het is immers een Zeeuwse traditie dat, als de man op zee is, de echtgenote alle zaken op het land regelt. Niet alleen het huishouden, maar juist ook vele zakelijke aspecten. Bijna dertig jaar geleden heeft ING Art Management in Nederland een begin gemaakt met het aanleggen van een collectie van hedendaagse figuratieve kunst van in Nederland woonachtige kunstenaars. Het specifieke figuratieve karakter van de ING Collectie kan met geen enkele andere bedrijfscollectie worden vergeleken. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met ING.
Onder de titel Rondom de Ruyter wordt er in oktober en november een lezingencyclus georganiseerd samen met de Universiteit van Leiden en het Instituut voor maritieme geschiedenis. In deze lezingen wordt zal een overzicht worden geboden van de Nederlandse marine in het midden van de zeventiende eeuw. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de organisatie van de marine, de carrières van zeeofficieren, maritieme strategie en zeeslagen in de schilderkunst. Natuurlijk worden in de lezingen ook de tocht van De Ruyter naar Afrika en Amerika en de vernietiging van de Engelse vloot te Chatham uitgebreid belicht. In het voorjaar wordt een speciale folder uitgebracht met meer informatie.
PROGRAMMA Zeeuws maritiem muZEEum De Ruyterjaar 2007;
De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter, van 23 maart tot en met 30 september
De Ruyter herdacht, 1957, een feest van het volk, van 23 maart tot en met 24 juni
De Ruyter verbeeld, icoon en karikatuur, van 29 juni tot en met 21 oktober
De Ruyter inspireert, de zeeheld als kunst, van 26 oktober tot en met januari 2008
Rondom De Ruyter, lezingencyclus, 5 dinsdagavonden in oktober en november
Vrouwen aan de wal, een selectie uit de ING-collectie, van 20 oktober tot en met februari 2008
Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl
.
23 januari 2007
[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/23/E003-zeeuws-maritiem-muzeeum-opent-de-ruyterjaar-met-na.html" title="Zeeuws maritiem muzeeum opent De Ruyterjaar met nationale expositie"]