Ingezonden persbericht


Beslissing op bezwaar in veel gemeenten niet op tijd

Anna Paulowna snelste vergunningverlenende gemeente

Van de 44 gemeenten die op uitnodiging van MKB-Nederland en Van Till Adovcaten gedurende acht maanden hebben laten registreren hoeveel vergunningen op tijd worden verleend, blijkt Anna Paulowna de snelste. Deze Noord-Hollandse gemeente verleent in 95,3% van de gevallen de vergunningen op tijd. De langzaamste gemeente wist in slechts 50,4% van de gevallen hun ondernemers op tijd aan een vergunning te helpen. De jury van de Operatie Stopwatch en MKB-Nederland zijn van mening dat het 'niet slecht gesteld' is met de doorlooptijden bij de deelnemende gemeenten. Opvallend is wel dat veel gemeenten moeite hebben om de beslissing op bezwaar op tijd te nemen. Groningen vormt hierop een positieve uitzondering, die op dit punt een eervolle vermelding van de jury heeft gekregen.

De gemeente Anna Paulowna is tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis van Utrecht gistermiddag in het zonnetje gezet en kreeg naast alle hulde een oorkonde en wandklok. Bijzondere aandacht op het podium en een oorkonde was er eveneens voor de nummers twee en drie in de ranglijst van snelste vergunningverlenende gemeenten. Deze eer is te beurt gevallen aan de Brabantse gemeente Geldrop-Mierlo (94,7% van de vergunningen op tijd verleend), respectievelijk het Drentse Coevorden (94,1% van de vergunningen op tijd verstrekt). In de toptien hebben zich verder nog drie Zuidhollandse gemeenten gekwalificeerd, drie uit Limburg en één uit Utrecht. Groningen wist zich in de categorie Beslissingen op Bezwaar positief te onderscheiden door deze in 77,3% van de gevallen binnen de wettelijke termijn af te handelen, daar waar overige gemeenten soms aanzienlijk lagere scores laten zien. De langzaamste gemeente wist in niet meer dan 3,7% van de gevallen de beslissing op bezwaar op tijd af te ronden.

Alle deelnemende gemeenten hebben een algemeen rapport ontvangen en zijn via een gesloten envelop in kennis gesteld van hun individuele resultaten en opmerkingen van de jury. MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans complimenteerde alle gemeenten met hun deelname aan de Operatie Stopwatch. 'U heeft een open opstelling laten zien om niet alleen inzage te geven in uw dagelijkse praktijk, maar u bent vooral ook bereid iets aan eventuele knelpunten te doen, om de dienstverlening aan ondernemers verder te verbeteren.' Veel deelnemende gemeenten hebben MKB-Nederland uitgenodigd voor een gesprek om de lastendruk voor ondernemers te verlagen, wat de werkgeverskoepel positief heeft verrast. Eén van de verbeterpunten in het traject van vergunningverlening die MKB-Nederland heeft vastgesteld is de communicatie. In een aantal gemeenten wordt bijvoorbeeld geen bevestiging verzonden dat de vergunningaanvraag in behandeling is en wie de contactpersoon is. Veel ondernemers willen graag inzicht in de status van de vergunningaanvraag en volgens de werkgeverskoepel 'scheelt het ondernemers een hoop tijd, geld en ergernis als ze weten bij wie ze moeten zijn.' MKB-Nederland constateert dat veel ondernemers zich snel ergeren aan lange procedures in de vergunningverlening, ongeacht of gemeenten beslissingen binnen de wettelijke termijn nemen. Termijnoverschrijdingen zijn soms ook te wijten aan het feit dat ondernemers gevraagde gegevens niet (volledig) of volgens de voorwaarden hebben aangeleverd. De werkgeverskoepel wil bij de leden gaan benadrukken dat het zaak is tijdig een vergunning aan te vragen en rekening te houden met de voorwaarden en termijnen die daarvoor staan. MKB-Nederland wil (de deelnemende) gemeenten die daarvoor openstaan, koppelen aan de MKB-regiomanagers om in overleg knelpunten in procedures aan te pakken.

Mede op verzoek van een aantal gemeenten dat niet mee kon doen, wordt de Operatie Stopwatch volgend jaar herhaald, waarbij ook het ministerie van Economische Zaken partij wil zijn. Aanleiding voor het initiatief van MKB-Nederland en Van Till Advocaten is het initiatiefwetsvoorstel 'Dwangsom bij te trage besluitvorming' van het Tweedekamerlid Wolfsen (PvdA) en oud-kamerlid Luchtenveld (VVD). Als dit wetsvoorstel van kracht wordt, zijn gemeenten verplicht om de vergunningaanvrager een dwangsom te betalen als de vergunning niet op tijd is verleend. Zodra het wetsvoorstel van Wolfsen en Luchtenveld van kracht wordt, kunnen bestuursorganen tot 1 januari 2009 een eigen dwangsomregeling in het leven roepen. Per 1 januari 2009 gaat voor alle bestuursorganen een uniforme dwangsomregeling gelden.

Regionaal blijken er grote verschillen in de deelname aan de eerste Operatie Stopwatch. Noord-Brabant is met maar liefst tien deelnemende gemeenten goed vertegenwoordigd, terwijl er in Zeeland en Flevoland geen enkele gemeente is geweest die zich voor het project heeft aangemeld. MKB-Nederland hoopt volgend jaar weer op een groot aantal aanmeldingen van gemeenten, ook uit provincies en regio's die dit jaar niet of nauwelijks zijn vertegenwoordigd.

Delft, 21 maart 2007

Meer informatie:

Ireen Hardenbol, projectmanager Ondernemerschap MKB-Nederland, tel: 06-11 351697.

MKB-Nederland vertegenwoordigt 186.000 ondernemers, die via 135 brancheorganisaties en ruim 250 lokale en regionale ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland zet zich in om het ondernemersklimaat voor het midden- en kleinbedrijf te optimaliseren en behartigt de belangen van het mkb op nationaal, regionaal, lokaal en Europees niveau. De aangesloten leden zijn werkzaam in de sectoren industrie en bouw; detailhandel en winkelambacht; zakelijke dienstverlening; zorg, welzijn en de woningsector; recreatie, sport, toerisme, kunst en cultuur.

-----------------------

P e r s b e r i c h t


---- --