Reactie op Van probleemwijk naar prachtwijk
Door de minister van Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw Vogelaar is een aantal wijken in Nederland geselecteerd in het kader van het project 'Van Probleemwijk naar Prachtwijk'; een van de speerpunten uit het kabinetsakkoord. Een van de door de minister geselecteerde wijken is de Leeuwarder wijk Heechterp/Schieringen.
Leeuwarden heeft de problematiek van een grote stad. De stad heeft -mede door het aanbod van goedkope woningen- een sterk aanzuigende werking op de armere bevolkingsgroepen uit de rest van de provincie. Het draagvlak voor het oplossen van de daarmee samenhangende problemen, is in dubbel opzicht beperkt. Enerzijds omdat Leeuwarden 'slechts' 92.000 inwoners telt, anderzijds omdat Leeuwarden gemiddeld nog steeds een relatief arme bevolking kent; het besteedbare inkomen per huishouden ligt 16% lager dan gemiddeld in Nederland; ruim 10% van de beroepsbevolking is werkloos. Zowel werkloosheid als veiligheids- en leefbaarheidproblemen concentreren zich in bepaalde delen van de stad en met name in het oostelijk stadsdeel.
Minister Vogelaar wil de gemeente Leeuwarden steunen om de wijk Heechterp/Schieringen een positieve impuls te geven. Als eerste stap zal de kern van de problematiek in de wijk geïnventariseerd worden. Het ministerie van VROM is hier nauw bij betrokken. Vervolgens komt minister Vogelaar naar de wijk om met diverse partijen te praten. Er zal besproken worden wat partijen in de wijk zèlf kunnen doen (sociaal, fysiek) en wat de gemeentelijke opgave respectievelijk die van VROM is. Op basis van de uitkomst daarvan worden convenanten met partijen opgesteld. De verhoogde inzet van het rijk zal gepaard gaan met het beschikbaar stellen van financiële middelen. De hoogte van de in de wijk te investeren bedragen is nu nog niet bekend.
De gemeente Leeuwarden ervaart de selectie door het Rijk van de wijk Heechterp/Schieringen als een fantastische gelegenheid om verder te gaan met de aanpak van probleemwijken en het ontstaan van probleemwijken tegen te gaan. Leeuwarden heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met de aanpak van problemen in wijken en heeft daarbij aansprekende resultaten geboekt. De wijk Achter de hoven is hier een goed voorbeeld van (de eerste van de (voormalige) 56 prioritaire wijken van VROM die succesvol is afgerond). Maar wellicht nog sprekender voor de Leeuwarder aanpak en de filosofie daarachter is het project Doen! Heechterp/Schieringen is een van de wijken waarbij de bewoners actief participeren in het project Doen! Belangrijkste doel van dit project is herstel van vertrouwen in de wijk en is als zodanig een prima basis om verdergaande aanpak mogelijk te maken. Op dit moment wordt verder hard gewerkt aan de herstructurering van de Vrijheidswijk.
Deze ervaringen leren echter dat de sociale problematiek in de stad alleen aan te pakken is door een bijna individuele benadering die veel investering in tijd -en dus ook in geld- kost. Belangrijk daarbij is het terugwinnen van het vertrouwen dat bewoners in hun wijk en de buurt hebben. Het uitgangspunt dat Leeuwarden hanteert bij het aanpakken van de onveiligheid en verhogen van de leefbaarheid op wijkniveau is het bevorderen van de zelfredzaamheid van mensen, het verhogen van de betrokkenheid en het verhogen van participatie van bewoners en instellingen. Bewoners en instellingen worden actief betrokken bij de vormgeving en uitvoering van (veiligheids)beleid op wijkniveau en worden zelf in staat gesteld en gevergd op hun vermogen om oplossingen te bieden voor gesignaleerde (sociale) problemen. Met de toegezegde extra steun van minister Vogelaar kan nu ook een positieve slag gemaakt worden in de wijk Heechterp/Schieringen. De aandacht gaat hierbij uit naar wonen, werken, leren, integreren en veiligheid. Inzet is om het 'afglijden' van deze wijk te stoppen en van de wijk daadwerkelijk een 'prachtwijk' te maken, waar bewoners trots op zijn en waar ze zich betrokken bij voelen.
De wijk Heechterp/Schieringen wordt gekenmerkt door:
* lage inkomens (hoge percentages besteedbaar gezinsinkomen van minder dan ¤ 15.000 per jaar
* weinig perspectief
* hoge werkloosheidspercentages ten opzichte van het toch al hoge Leeuwarder percentage
* hoog percentage uitkeringsgerechtigden
* hoog percentage allochtonen
* lage veiligheidssores; zowel objectief gemeten en veiligheidsgevoel van bewoners
* woningen aan de onderkant van de woningmarkt
In een gedeelte van Heechterp heeft reeds stadsvernieuwing plaatsgevonden. De ervaring leert dat er in de periode na gereedkoming van de stadsvernieuwing in dit type wijk nog meer en permanente aandacht aan de sociale problematiek dient te worden geschonken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden (058) 233 40 02.
Gemeente Leeuwarden