Groep Colruyt
Persberichten
Terug naar vorige pagina
22/03/07
Opening van de nieuwe Colruyt-productieafdelingen in Ghislenghien
Vandaag, donderdag 22 maart, opent Colruyt officieel de nieuwe
koffiebranderij, wijnbottelarij en rijstverpakkingsafdeling in Ghislenghien.
Daarmee verhuist een belangrijk deel van de eigen productie vanuit Halle
naar het al bestaande distributiecentrum in Ghislenghien bij Ath
(Henegouwen).
Jef Colruyt: "Vandaag zijn we fier dat een aantal productieafdelingen
aan ons distributiecentrum in Ghislenghien worden toegevoegd: de
koffiebranderij, onze wijnbottelarij en rijstverpakking. In totaal
investeerden we daarvoor 35 miljoen euro. Onze productieafdelingen
zorgen ervoor dat we kwalitatief hoogstaande producten kunnen
aanleveren voor de laagste prijzen."
Volledig nieuwe koffiebranderij
Colruyt brandt al 70 jaar (sinds 1937) zijn Graindor-koffie zelf, en
is vandaag de enige distributeur die dat nog zelf doet. In de eigen
koffiebranderij wordt zo'n 4.000 ton koffie per jaar gebrand, in
totaal zo'n 25-tal soorten, voornamelijk arabica. Colruyt biedt die in
de winkels aan in verschillende vormen aan de consument: bonen,
gemalen koffie vacuüm verpakt, koffiefilters, en de koffiepads.
De gloednieuwe wervelkamerbrander zorgt ervoor dat de bonen egaal
worden gebrand. Hij verwerkt 3 ton boontjes per uur, vooral melanges.
Espressobonen en boontjes voor originekoffies worden gebrand in de al
even nieuwe trommelbrander. Door het brandproces lang en traag te
laten verlopen, komen de fijne aroma's van de arabicakoffie helemaal
vrij. De trommelbrander kan 1 ton boontjes per uur branden.
Gloednieuwe wijnbottelarij
Colruyt bottelt al wijn sinds 1937. In de eigen wijnbottelarij gaat er
jaarlijks 18 miljoen liter wijn in de fles. Niet alleen Franse
wijnen, maar ook wijnen uit de nieuwe wereld worden in citernes
aangevoerd. Door de wijn per tankwagen aan te kopen, genieten we
betere prijsvoorwaarden en verlagen de transportkosten gevoelig. Om
hetzelfde volume wijn te vervoeren als in 1 tankwagen, zouden er 2
vrachtwagens met flessen wijn nodig zijn.
De nieuwe kelder in Ghislenghien is uitgerust met een veertigtal
gloednieuwe inox vaten. Daarin kan maar liefst 2,1 miljoen liter wijn
worden opgeslagen.
De nieuwe bottellijn kan 12.000 flessen per uur vullen. Lange
vulpijpen zakken dieper in de fles en komen langzaam omhoog terwijl de
wijn eruit stroomt: de wijn komt zo weinig mogelijk in contact met de
lucht in de fles. De fles wordt ook zachter gevuld en de wijn wordt
minder 'geschud'.
Ook uniek in België: de lijn voor het wassen van de flessen is
rechtstreeks aangesloten op de bottellijn. Zo kunnen de gereinigde
flessen onmiddellijk gevuld worden, zonder extra manipulatie. We
besparen tijd en onderhoud, en bovendien kunnen we de hygiëne
garanderen.
Rijstverpakking
Een kleinere afdeling is de rijstverpakking: 12 soorten rijst worden
in zakjes van 2 of 5 kg verpakt, goed voor een 2.000 ton per jaar.
Distributiecentrum sinds 1994: 570 jobs
Jef Colruyt: "Onze eerste stappen in Ghislenghien dateren al van 1992
met de bouw van de eerste faze (40.000 m²) van dit distributiecentrum.
In 1994 startte Colruyt in Ghislenghien met de uitbating van een
volwaardig distributiecentrum voor de dagelijkse bevoorrading van de
winkels. 200 volledig volle vrachtwagens met bieren, waters, suiker,
zout, enz, vertrekken elke dag naar meer dan 200 winkels.
De komst naar Ghislenghien was zowel voor de omgeving, als voor ons
zeer goed nieuws: het betekende een belangrijke stap in de groei van
ons bedrijf en was het begin van een steeds groeiende tewerkstelling
hier in Ath naar momenteel 570 volwaardige, nieuwe jobs."
Een eigen windmolen levert een deel van de energie
Nog een nieuwigheid in Ghislenghien: een eigen windmolen levert een
deel van de energie die nodig is voor het distributiecentrum. De
windmolen heeft een voorziene opbrengst van 4.400.000 kWh per jaar,
het equivalent van het energieverbruik van 1.400 gezinnen.
Meer info?
Contacteer Luc Rogge, directeur-generaal, op 02 360 10 40