Time : 16:39:23
Date : 22 March 2007
Sender Name: KPMG

Toekomstige bouwprojecten bedreigd door tekort aan talenten

Gebrek aan geschikte aannemers en toenemende bouwkosten vormen grootste risico's voor het succes van geplande projecten

Uit een studie van KPMG LLP blijkt dat een schrijnend tekort aan geschikte aannemers de grootste hindernis vormt voor de ontwikkeling van nieuwe bouwprojecten. Gezien de komende vijf jaar een forse stijging van de vraag naar bouwdiensten wordt verwacht, dreigt het probleem zich in te toekomst nog scherper te stellen, daar het aantal geschikte aannemers die in staat zijn een bod op projecten uit te brengen beperkt is, en het toenemende tekort aan geschoold personeel een invloed zal hebben op het tijdig en binnen de voorziene budgetten opleveren van projecten.

In het kader van de Global Construction Survey 2007 van KPMG werd gepeild naar de standpunten van sommige van de grootste en meest actieve kopers van bouwdiensten met betrekking tot hun visie op de sector, hun graad van tevredenheid en de knelpunten rond het plannen van toekomstige projecten en de selectie van aannemers.

De voornaamste resultaten van de studie zijn de volgende:


- Bijna de helft van de ondervraagden (42 procent) is bezorgd over de beschikbaarheid van geschikte aannemers en over de stijgende bouwkosten, waarin ze een ernstig risico zien voor het succes van toekomstige projecten;

- In totaal voorziet 75 procent van de respondenten een significante stijging van de vraag tijdens de komende vijf jaar, terwijl 39 procent een wezenlijke verhoging verwacht van de uitgaven voor bouwprojecten;

- Het vertrouwen van de eigenaars in de aannemer die ze hebben geselecteerd lijkt zeer groot te blijven, met bijna 80 procent van de eigenaars die beweren hun samenwerking bij een volgend project te willen voortzetten met dezelfde ondernemer;

- Bovendien lijkt de levering van de projecten binnen de termijnen de jongste jaren te zijn verbeterd: 84 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun jongste project op de voorziene datum opgeleverd werd. Daarentegen wordt vastgesteld dat in meer dan één derde van de projecten (35 procent), het voorziene budget werd overschreden;
- De bedrijven lijken hard te worden getroffen door fraudepraktijken: 20 procent van de organisaties beweert het slachtoffer te zijn geworden van fraude bij de uitvoering van recente projecten.

Richard Whittington, verantwoordelijke van Building and Construction bij KPMG LLP in het Verenigd Koninkrijk, licht toe: "De 'talentenoorlog' is reeds lang een onderwerp dat hoog aangeschreven staat op de agenda van de besturen in de ganse sector, met steeds meer bedrijven die het kennelijke tekort aan geschoolde werknemers wensen aan te pakken. Doordat het aantal geschikte aannemers in steeds meer richtingen worden geduwd, dreigen deze echter niet meer te weten waar te beginnen, met als mogelijk gevolg een laattijdige of budgetoverschrijdende oplevering van de projecten. Dit zou ongunstige gevolgen kunnen hebben voor zowel de kwaliteit van het geleverde werk als voor de reputatie van de aannemers zelf."

Hij voegt hieraan toe dat "aannemers zich moeten afvragen of ze wel de geschikte mensen ter beschikking hebben. Teveel ondervraagde bedrijven geven immers aan dat aannemers in hun offerte een team naar voren brachten waarmee ze het contract in de wacht konden slepen, om uiteindelijk een volkomen verschillende en veel minder ervaren ploeg te zenden, en het project op te leveren zonder hun prijzen in verhouding aan te passen."

Wat de fraude betreft, verklaart Richard Whittington: "Het feit dan één vijfde van alle ondervraagden aangeven frauduleuze activiteiten te hebben waargenomen bij de uitvoering van recente projecten, is zeer zorgwekkend, in het bijzonder omdat fraude ernstige gevolgen kan hebben, zowel financieel als op het vlak van het imago van het bedrijf. We stellen gelukkig wel vast dat 70 procent van de bedrijven aangeeft zich gerustgesteld te voelen door de interne controles werden opgezet om fraude op te sporen en te voorkomen, wat erop wijst dat deze problematiek zeer ernstig wordt genomen door de besturen."

De studie buigt zich ook over veronderstellingen in verband met de gemaakte winsten, waarbij uit de antwoorden blijkt dat de kopers van bouwdiensten vaak in de overtuiging leven dat de winstmarges groter zijn dan werkelijk het geval is. 65% van de ondervraagden heeft inderdaad de indruk dat de ondernemer tenminste de verwachte winst heeft gerealiseerd.

Richard Whittington legt uit: "Velen hebben de indruk dat de bouwsector hogere winstmarges realiseert dan werkelijk het geval is. Sommige bedrijven die we hebben ondervraagd geven aan dat ze sceptisch zijn over de prijzen die gelden in de bouwsector, en denken dat in deze prijzen een element werd opgenomen om de marges te verhogen."

De studie bevestigt ook dat reputatie een zeer belangrijk gegeven is en een aanzienlijk concurrentievoordeel inhoudt: 57 procent van de respondenten noemt deskundigheid en geloofwaardigheid als twee van de invloedrijkste kwaliteiten waar de eigenaars rekening mee houden bij de selectie van een aannemer. Verbazend genoeg scoren deze twee factoren veel beter dan de prijs, die slechts in 12% van de gevallen als topprioriteit wordt beschouwd.

Richard Whittington besluit: "Vaak wordt gezegd dat een goede naam veel meer waarde heeft dan geld, en dit gezegde is nooit beter van toepassing geweest op de bouw- en constructiesector dan vandaag. Met drie op vier van de respondenten die een forse stijging van de vraag voorzien voor de vijf komende jaren, worden in de toekomst een sterke reputatie en goede referenties ongetwijfeld de belangrijkste troeven van de aannemers."

"Als de problemen aangekaart in onze studie (tekort aan geschikte aannemers, fraude en verhoging van de kosten) echter nog erger zouden worden, dreigt de goede naam van de hele sector besmeurd te worden. Door samen te komen om dergelijke problemen aan te pakken kunnen de bedrijven ervoor zorgen dat ze in de komende jaren een vooraanstaande rol zullen spelen in dit groei- en veranderingsproces van de bouwsector."


- einde -

Nota aan de redactie:
In de studie Global Construction Survey 2007 worden de resultaten voorgesteld en geïnterpreteerd van face-to-face interviews gevoerd tussen vennoten van KPMG en de eigenaars, chief executives en senior executives van vooraanstaande, wereldwijde bedrijven die regelmatig bouwdiensten aankopen.
De studie werd uitgevoerd tijdens het laatste kwartaal van 2006 en concentreert zich op grote bedrijven die voor de komende vijf jaar omvangrijke investeringsprogramma's of infrastructuurwerken hebben voorzien. In de studie zijn de antwoorden opgenomen van verscheiden organisaties uit de sector, met inbegrip van overheidsinstanties, REITs, ontwikkelaars van commerciële en residentiële projecten, leveranciers van energie en natuurlijke hulpbronnen, waarvan de uitgaven in de komende vijf jaar samen meer dan 70 miljard U.S. $ zullen bedragen. Meer dan 60 procent van deze organisaties heeft een jaarlijks inkomen van meer dan 1 miljard U.S. $, terwijl 30 procent multinational is.

Over KPMG
KPMG is een wereldwijd netwerk van professionele ondernemingen die audit, fiscale en advisory-diensten verlenen. Wij opereren in 148 landen en er werken meer dan 113.000 professionele medewerkers in KPMG-ondernemingen over de hele wereld.
De onafhankelijke ondernemingen die lid zijn van het KPMG-netwerk zijn aangesloten bij KPMG International, een Zwitserse coöperative vennootschap.
KPMG in België telt 830 medewerkers en heeft kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt, Luik en Louvain-La-Neuve.

De bijlage is eveneens beschikbaar op www.pressreleases.be.

Perscontacten:
Tina Vandenbosch, Public Relations Manager KPMG Support Services (België)
Tel.: 02 708 43 10
GSM: 0476 96 04 97
E-mail: tvandenbosch@kpmg.com

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/22/E340-toekomstige-bouwprojecten-bedreigd-door-tekort-aan.html" title="Toekomstige bouwprojecten bedreigd door tekort aan talenten"]