Ministerie van Verkeer en Waterstaat

EU-ministers stemmen in met luchtvaartakkoord EU-VS

Nieuwsbericht | 22-03-2007

De Raad van Europese transportministers is vandaag akkoord gegaan met de instelling van een Open Aviation Area (OAA) die de bestaande bilaterale luchtvaartovereenkomsten tussen de individuele lidstaten en de Verenigde Staten vervangt.

Tevens legt het verdrag de basis voor verdere samenwerking tussen de EU en de VS op alle terreinen van de luchtvaart. Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat is verheugd dat de Europese Unie na vier jaar onderhandelen een akkoord heeft bereikt.

Met een Open Aviation Area is het luchtvaartmaatschappijen toegestaan om vanaf het voorjaar van 2008 vanaf iedere plaats binnen de Europese Unie naar Amerika te vliegen. Vrijwel alle lidstaten van de EU hebben nu een afzonderlijke regeling met de VS, waarin is vastgelegd naar welke steden de maatschappijen uit beide landen mogen vliegen. Maar het Europese Hof vindt dat elementen van deze verdragen in strijd zijn met het Europese recht. De bilaterale verdragen kunnen nu vervangen worden door één regeling voor de hele EU, de Open Aviation Area.

Het akkoord tussen de EU-ministers is voor Nederland van grote economische waarde. De afspraken versterken de eerlijke concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen en luchthavens en is hierdoor ook voor de consument van groot belang. Minister Eurlings verwacht dat het akkoord zal leiden tot meer en goedkopere verbindingen tussen de EU en de VS. Daarnaast nemen de VS en de EU zich voor om bij de instelling van een OAA meer samen te werken op verschillende terreinen zoals veiligheid, milieu en technische innovatie.

Een ander voordeel is dat Europese luchtvaartmaatschappijen met de instelling van het verdrag de mogelijkheid krijgen om hun bezit in Amerikaanse maatschappijen te verhogen. Het bilaterale verdrag dat Nederland sinds 1992 met de VS heeft vormde de basis voor transatlantische samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen met KLM-Northwest als voorbeeld. Schiphol en de KLM hebben hier de afgelopen jaren de vruchten van geplukt. De vervanging van het bilaterale verdrag door een akkoord met de VS op Europees niveau maakt een verdere uitbouw van dit succes mogelijk.