FNV

21-3-2007


Maak bedrijf geen speelbal van speculanten

Bedrijven moeten geen speelbal worden van de financiële markten. In het belang van werkgelegenheid en continuÏteit moeten bedrijven beschermd worden tegen aggressief zwerfkapitaal. Dat zegt FNV-vice-voorzitter Peter Gortzak woensdag 21 maart tijdens het Investor Relations Platform 2007.

De FNV wil dat het nieuwe kabinet zich in Nederland en Europa sterk maakt voor een stelsel dat de bedrijfsleiding voldoende mogelijkheden biedt om zich te verdedigen tegen vijandige overnames. Aanleiding voor Gortzaks waarschuwing zijn recente incidenten met activistische aandeelhouders, zoals bij Stork en ABN Amro.

Gortzak: "De FNV maakt zich zorgen over agressief optreden van zwerfkapitaal. Dat vormt een aanslag op het vermogen van ondernemingen om zich te richten op waardecreatie en rentabiliteit op lange termijn. Het brengt de continuïteit van onderneming en werkgelegenheid in gevaar."

De FNV constateert een valse toon in het debat over het ondernemingsbestuur - corporate governance, in Nederland onder andere vastgelegd in de code-Tabaksblat. Daarin wordt teveel alleen gekeken naar het belang van de aandeelhouder.

"Aandeelhouderswaarde, aandeelhoudersdemocratie, market of corporate control: die begrippen zijn de valse toon zijn gaan zetten in het debat over corporate governance, aldus Gortzak.

"Het corporate governance stelsel moet het bestuur in staat stellen de productiemiddelen te richten op waardeschepping op lange termijn. Daarin past niet een aandeelhoudersvergadering die bestuur en raad van commissarissen aan het lijntje heeft. Verhinderd moet worden, dat de onderneming degradeert tot speelbal van de financiële markten."

De FNV wil dat de nieuwe regering zich in Nederland en in de EU sterk maakt voor een corporate governance stelsel dat bestuur en raad van commissarissen voldoende mogelijkheden blijft bieden om zich teweer te stellen tegen aspirant-overnemers.

Én tegen aandeelhouders met een controlerend minderheidsbelang die de gang van zaken van de onderneming naar hun hand willen zetten zonder oog voor de belangen van de andere aandeelhouders en de werknemers.

Het stelsel moet gewapend zijn tegen asset-stripping, afwenteling van financieringslasten en bedenkelijke transacties.

Gortzak stelt een zestal wijzigingen voor in het corporate governance systeem:

o aan het besluit van de aandeelhoudersvergadering tot ontslag van de hele raad van commissarissen moet de eis van een tweederde meerderheid worden gesteld; o de ondernemingsraad moet het recht krijgen zich in de aandeelhoudersvergadering uit te spreken over het ontslagvoorstel; o belanghebbenden moeten aan de Ondernemingskamer altijd kunnen verzoeken om preventief in te grijpen; o de drempel voor melding van aandelenparticipaties moet worden verlaagd; o het stemmen op geleende aandelen moet aan banden worden gelegd; o de fiscale behandeling van schuldfinanciering van ondernemingen moet worden heroverwogen.

Right 2 unite