Gemeente Deurne

Deurne beschermt haar cultureel erfgoed
Meer gemeentelijke monumenten in Deurne
21-03-2007

De gemeente Deurne wil het komende jaar het aantal gemeentelijke monumenten fors uitbreiden. De gemeente gaat 35 panden nader onderzoeken en bekijken of zij geplaatst kunnen worden op de gemeentelijke monumentenlijst. Hiermee wil de gemeente bereiken dat het cultureel erfgoed in Deurne behouden blijft voor de toekomst. De muziekschool aan de Helmondseweg staat al op de gemeentelijke monumentenlijst.

Deurne heeft zijn eigen historie, karakter en kwaliteiten. Kenmerken die men terugziet in panden met een bijzondere cultuurhistorische waarde. Door gebouwen met een bijzondere cultuurhistorische waarde te beschermen, blijft het erfgoed behouden voor nu en de komende generaties. Om dat te bereiken gaat de gemeente de gemeentelijke monumentenlijst uitbreiden door meer panden aan te wijzen als gemeentelijk monument.
De gemeente kent op dit moment 44 gemeentelijke monumenten.

In 2006 heeft de gemeente een quick scan van panden en objecten in Deurne uitgevoerd om te bekijken of in Deurne nog belangrijk gebouwd erfgoed staat dat een beschermde status verdient. Daaruit zijn 35 panden naar voren gekomen die in aanmerking zouden kunnen komen voor de status gemeentelijk monument. Het Monumentenhuis Brabant gaat deze 35 panden uitgebreid beschrijven. In deze beschrijvingen worden de belangrijkste elementen op het gebied van architectuur en cultuurhistorie van het pand in kaart gebracht. Ook staat precies vermeld waarom een pand belangrijk is en welke waarde daaraan wordt gegeven.

Een pand dat uiteindelijk wordt voorgedragen, moet van toegevoegde waarde zijn voor de historie van Deurne. Het moet een verhaal vertellen dat de moeite waard is om te behouden en de Deurnese identiteit versterken. Vertelt het pand een verhaal over Deurne? Geeft het aan hoe hier in het verleden werd geleefd? Was de architect belangrijk? Is het een apart ontwerp? Dit soort vragen zal worden gesteld.
In het najaar van dit jaar zal duidelijk zijn welke panden uiteindelijk de definitieve status van gemeentelijk monument krijgen.

Als een pand wordt aangewezen als gemeentelijk monument dan heeft dat consequenties voor de eigenaar. Voor een verbouwing of aanpassing van zon pand is bijvoorbeeld niet alleen een bouwvergunning maar ook een monumentenvergunning nodig. Die wordt pas afgegeven als de beoogde aanpassing geen afbreuk doet aan de monumentale waarden. Tegenover dit nadeel staat het voordeel dat eigenaren van een monumentaal pand subsidie kunnen krijgen. En het predikaat monument kan iets extras toevoegen aan de woonbeleving en uitstraling van een huis.

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/21/E484-gemeente-deurne-.html" title="Gemeente Deurne "]