SGP


21 - 03 - 07 | SGP, VVD en CDA stellen schriftelijke vragen over subsidie aan Ma'an

De Palestijnse nieuwsdienst Maâan wordt ervan verdacht radicaalislamitische termen in de Engelse versie van zijn artikelen âweg te vertalenâ. Nederland financiert Maâan met nota bene 1,3 miljoen euro. Maar dan mag van het Palestijnse medium toch op zijn minst gevraagd worden om onafhankelijk en neutraal nieuws te verspreiden. Anders moet de subsidie herzien worden, vinden SGP, VVD en CDA.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD), Van Gennip (CDA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag 1
Kent u het bericht âHate terminology in Arabic sanitized in English translations by Palestinian news serviceâ?

Vraag 2
Is het waar dat het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de periode van drie jaar voor een bedrag van â¬1,2 miljoen subsidie verleent aan de in het artikel bedoelde Maâan News Service? Zijn er, afgezien van de reguliere subsidievoorwaarden met betrekking tot financiering en rapportage, door de Nederlandse subsidieverstrekker ook eisen gesteld aan Maâan met betrekking tot bijvoorbeeld de onafhankelijkheid en objectiviteit van de nieuwsverstrekking? Wanneer loopt de subsidieperiode af?

Vraag 3
Bent u bereid om te onderzoeken of de beweringen in het bovengenoemde artikel op waarheid berusten, namelijk dat, daar waar de Arabische teksten van Maâan Israëls bestaansrecht ontkennen en onmiskenbare elementen bevatten van de jihad-ideologie die onder Palestijnse terroristen gangbaar is, deze niet terugkomen in de Engelse vertalingen op de website van Maâan? Is hier sprake van een bewuste âneutralisatieâ voor de buitenwereld?

Vraag 4
Bent u, wanneer uw bevindingen stroken met de beweringen in het artikel, bereid om uw subsidierelatie met Maâan News Service te herzien en de kwestie met de Deense regering te bespreken, teneinde ook hen te bewegen de subsidieverstrekking te herzien en zo één lijn met Nederland te trekken?

Palestinian Media Watch, http://pmw.org.il/bulletins_feb2007.htm http://www.maannews.net/en/index.php?opr=Content&Do=Aboutus

SGP, VVD en CDA stellen schriftelijke vragen over subsidie aan Ma'an