LTO Noord


Informatie

Brochure Groen Hart of Grijs Niemandsland? Boeren maken het verschil

Overheden, groene organisaties en marktpartijen leggen een grote claim op de gronden in het Groen Hart. Reden voor LTO Noord om de positie van de landbouw in het Groene Hart onder de aandacht te brengen aan de hand van een brochure. Bij elke wijziging van functie is landbouwgrond in het geding. LTO Noord geeft in deze brochure aan hoe en onder welke voorwaarden zij wil meewerken aan de dynamische ontwikkeling van het Groene Hart. Dit kan volgens LTO Noord alleen als er ook rekening wordt gehouden met de ontwikkeling van de landbouw en de versterking van die functie.

Trechter van onvrijwilligheid

De bodemdaling in de veenweidegebieden kan niet worden afgewenteld op de boeren die daar âtoevalligâ hun bedrijf hebben en al eeuwenlang, van generatie op generatie, met veel moeite en toewijding het landschap in stand houden. Het al dan niet vernatten van veenweidepolders is een maatschappelijke keuze en niet een soort noodlot dat de grondeigenaren treft.

Gelukkig begint dit besef tot de politiek door te dringen. Om uiteenlopende redenen die zowel de overheid als de landbouw goed uitkwamen, werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw gekozen voor aankoop op basis van vrijwilligheid. LTO Noord spreekt in dat verband van een onvermijdelijke âtrechter van onvrijwilligheid' waar boeren mee worden geconfronteerd.

Volledige schadeloosstelling bij functieverandering is een cruciaal uitgangspunt, dat een einde kan maken aan de uitzichtloze âtrechter van onvrijwilligheidâ.

De uitleg over de trechter van onvrijwilligheid staat omschreven in de brochure Groene Hart. U kunt de brochure ook opvragen via kgansner@ltonoord.nl.

Woensdag 21 maart 2007