Gemeente Delft

Fietsvriendelijke maatregelen in de binnenstad van Delft

Het college heeft besloten fietsen toe te staan in het gehele autoluwe gebied van de Delftse binnenstad. Hiermee vervalt het onderscheid tussen fietszones en voetgangerszones en wordt de regelgeving voor fietsers in dit gebied overal hetzelfde. Het verbod op fietsen in twee richtingen langs de grachten blijft van kracht. De wegen zijn niet breed genoeg om een verkeersveilige situatie te garanderen. Uitzondering hierop is de Lange Geer waar wel tweerichtingsverkeer kan worden ingevoerd.

In een groot deel van het voetgangersgebied in de binnenstad was fietsen al toegestaan. Om eenduidige regelgeving voor fietsers te kunnen invoeren en het fietsen verder te stimuleren, is naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad onderzocht of vrijgeven van het gehele voetgangersgebied voor fietsers mogelijk is. Voorwaarde daarbij is dat de fietser 'te gast' is bij de voetgangers. Zo blijft het gebied aantrekkelijk voor beide groepen.

Om fietsen in de binnenstad aantrekkelijker te maken, is ook naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad onderzocht of het fiets-verkeer in twee richtingen op de grachten mogelijk is. De meeste straten zijn te smal om op een veilige manier tweerichtingsverkeer voor fietsers toe te staan. Op vrijwel alle grachten wordt aan de linkerkant van de straat geparkeerd. Uitwijken voor fietsers uit de tegengestelde richting is dan onmogelijk en bovendien is er het risico van openslaande portieren. Bij de Lange Geer ziet het college wel mogelijkheid om tweerichtingsverkeer voor fietsers in te stellen. Een ander voorstel is de rijrichting van een deel van de Kantoorgracht om te draaien zodat fietsers richting Verwersdijk niet meer om hoeven te fietsen. De voorstellen worden op 4 april in de commissie Wijk, Verkeer en Beheer en op 19 april in de gemeenteraad behandeld.