Vergadering Gedeputeerde Staten 20 maart 2007
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 20 maart. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.
Aanpak onbegrijpelijke formulieren
Statenlid Bruil (PvdA) vraagt of GS alle formulieren van de provincie Zuid-Holland begrijpelijk wil maken. GS antwoorden dat op dit terrein reeds een kwaliteitshandvest van kracht is. De beslissing of er aanvullend een afzonderlijk formulierenproject moet komen, wordt overgelaten aan het nieuwe college.
Het volledige antwoord op PS-vraag 2068 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.
Hoeksche Waard
GS hebben de tekst van een brief van PS aan de minister van VROM vastgesteld. De brief gaat over het onlangs genomen besluit over het streekplan Zuid-Holland Zuid voor de Hoeksche Waard. Op verzoek van het kabinet besloten Provinciale Staten vorige maand nog geen definitief besluit te nemen over het deels bovenregionale bedrijventerrein in de Noordrand van de Hoeksche Waard. Aanleiding voor het verzoek van het kabinet was een in de Tweede Kamer aanvaardde motie om nut en noodzaak van het bedrijventerrein scherper aan te tonen. Er wordt voor dit gebied nu eerst een integrale gebiedsvisie opgesteld waarin naast nut en noodzaak ook zaken als de inpassing in het landschap en de aansluiting op het wegennet aan de orde komen. Die gebiedsvisie wordt door de minister van VROM na de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.
Voortgangsrapportage Infrastructuurprojecten
Jaarlijks wordt twee keer gerapporteerd aan PS over de infrastructuurprojecten in de provincie Zuid-Holland. Eén rapportage rapporteert over het afgelopen jaar en de andere geeft een terugblik over het eerste halfjaar van het huidige kalenderjaar. De rapportage die nu is vastgesteld, is een terugblik over 2006 en beschrijft de (financiële) voortgang van alle grote projecten. Een paar zaken vallen op in 2006. Zo werden de N 209 en de N 219 in het voorjaar geconfronteerd met de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State vanwege de luchtkwaliteit. Tevens lijkt de in 2006 gekozen fasering van de N 207 (omleiding Overslag terminal Alphen) ervoor te zorgen dat in 2008 de binnenvaartterminal kan worden opengesteld. Tenslotte is de innovatieve aanbesteding van de N 210 succesvol afgerond, wat heeft geleid tot een meevaller van 30 miljoen die in 2007 door GS is herbesteed.
Zwakke Schakel Katwijk
De provincie, het Hoogheemraadschap en de gemeente Katwijk vinden dat Katwijk als zwakke schakel in de kust de prioritaire status moet krijgen. Het laaggelegen achterland ligt immers direct achter de waterkering die door het centrum van Katwijk loopt. Bovendien wonen er in de achterliggende zogenaamde buitendijkse gebieden 300 bewoners. Hierover is een brief gestuurd naar de nieuwe staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat met het verzoek om Katwijk de hoogste prioriteit toe te kennen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat in oktober 2007 opnieuw wordt vastgesteld. Dan kan de uitvoering in 2010 van start in plaats van in 2015.
Planschadeovereenkomsten Zuiderdiep Goeree-Overflakkee
Het project Zuiderdiep (gelegen ten zuiden van Goedereede) richt zich op de ontwikkeling van zoute getijdennatuur, de aanleg van een zoetwatervoorziening voor de landbouw en ruw water voor de drinkwatervoorziening . Hiervoor zijn bestemmingsplanwijzigingen nodig. De provincie gaat planschadeovereenkomsten aan: eventueel ontstane planschade zal worden gecompenseerd aan de gemeenten Dirksland en Goedereede.
Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.
· Aan de directie van badinrichting De Zevenkampse Ring te Rotterdam is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet hygiëne en veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (Whvbz). Het betreft het niet voldoen aan het verplichte tweemaal dagelijkse onderzoek van de zwemwaterkwaliteit.
· Aan Puinrecycling Duin en Bollenstreek te Katwijk is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer. De bovengrondse brandstoftank voldoet niet aan de bepalingen.
· Aan Van Gansewinkel B.V. is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer vanwege stofhinder buiten de inrichting.
· Aan Hejo en HTB International BV te Bodegraven is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer. Het betreft het opslaan van niet-afgetapte autowrakken.
Subsidies
· De ANWB ontvangt een incidentele subsidie van 50.000 euro voor het project "fietsplanner Groene Hart" in het kader van de Kwaliteitsimpuls Groene Hart Zuid-Holland 2007;
· LTO Noord ontvangt een incidentele subsidie van 50.000 euro voor het project "zicht op boeren" in het kader van de Kwaliteitsimpuls Groene Hart Zuid-Holland 2007;
· De Stichting 'The Hague Joint Conferences on International Law' ontvangt een incidentele subsidie van 10.000 euro voor de achtste 'Hague Joint Conference' ;
· De gemeente Maassluis en Vlaardingen ontvangen incidentele subsidies voor de deelprojecten Balkon/Haven in Maassluis ad 700.000 euro en Rivierzone Vlaardingen ad 1.300.000 euro in het kader BIKL-gelden Herstructurering Rechter Maasoever.
Provincie Zuid-Holland