Gemeente Breda

Inburgeringsbeleid Breda krijgt vorm

Alle burgers moeten kunnen meedoen in de Bredase samenleving. Kennis van de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Het gemeentebestuur wil alle mensen die verplicht of vrijwillig een inburgeringstraject gaan volgen, stimuleren en begeleiden. Die ambities staan in het conceptbeleidsplan Inburgering, waarmee burgemeester en wethouders hebben ingestemd. Ook heeft het college de conceptverordening Wet inburgering vrijgegeven voor inspraak.

Gemeente betaalt eigen bijdrage voor lage inkomens

De nieuwe Wet inburgering (Wi) stelt de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeringsplichtigen centraal. Inburgeringsplichtigen die gebruik maken van een aanbod van de gemeente (asielzoekers en oudkomers) betalen een eigen bijdrage van EUR 270,-. Omdat dit voor inburgeraars met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen een fors bedrag is, wordt het bij hen niet in rekening gebracht. Maar dan moeten zij wel geslaagd zijn voor het inburgeringsexamen.

Omdat inburgeren alleen niet voldoende is voor mensen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij, zal de gemeente bij voorkeur gecombineerde trajecten aanbieden waarin inburgering en bijvoorbeeld re-integratie tegelijk worden aangeboden. De gemeente Breda geeft prioriteit aan de volgende groepen inburgeringsplichtigen:

o Uitkeringsgerechtigden (WWB- en UWV-uitkeringen)

o Oudkomers zonder inkomen, met name vrouwen in een achterstandspositie.

o Oudkomers die al eerder een inburgeringstraject hebben gevolgd en nog niet het examenniveau hebben gehaald.

Werkwijze en uitvoering

De gemeente schat in dat tussen de 2.000 en 3.000 mensen de komende jaren mogelijk een beroep doen op een inburgeringstraject. De rijksgelden die de gemeente krijgt voor inburgeringstrajecten in de periode van 2007 t/m 2009 zijn toereikend voor ongeveer 1.350 trajecten. Dit betekent dat de gemeente jaarlijks gemiddeld 450 trajecten kan aanbieden. Mensen die gebruik maken van een gemeentelijk inburgeringstraject worden begeleid door trajectbegeleiders van de afdeling Inburgering. Het streven is om per 1 mei trajecten aan te gaan bieden, waarvoor inmiddels een openbare aanbesteding is gestart.

Inburgeringsplicht

De Wet inburgering (Wi) is op 1 januari 2007 van kracht geworden. In de wet staat dat er een inburgeringsplicht geldt voor vrijwel alle vreemdelingen van 16 tot 65 jaar die in Nederland mogen blijven. De plicht geldt zowel voor nieuwkomers als oudkomers. De inburgering voor nieuwkomers, met uitzondering van asielzoekers, start in het land van herkomst met het afleggen en behalen van een basisexamen. Eenmaal in Nederland moet binnen 3,5 jaar het inburgeringsexamen zijn behaald. Voor asielzoekers en oudkomers geldt een termijn van 5 jaar. Nieuwkomers zijn mensen die na 1 januari 2007 naar Nederland zijn gekomen. Oudkomers woonden op 1 januari 2007 al in Nederland en moeten binnen 5 jaar na oproep door de gemeente het inburgeringsexamen met goed gevolg afleggen.

Inspraak

De conceptverordening Wet inburgering ligt van 28 maart tot 19 mei 2007 ter inzage bij de Cliëntenraad en bij Publieksvoorlichting in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Begin april houdt de gemeente een inspraakbijeenkomst. Na vaststelling door de gemeenteraad start een publiciteitscampagne bedoeld voor alle Bredase burgers.

Breda, 21 maart 2007