Nr. 50
21 maart 2007
Stageactieplan: betere matching vraag en aanbod stages
Stagetekort in Rotterdam eind 2007 opgelost
Eind van dit jaar hoeft geen enkele mbo'er meer zijn opleiding af te breken, omdat hij geen stageplaats vindt. Daarmee neemt wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) een voorschot op de resultaten van het Stageactieplan dat hij vandaag presenteerde. Maatregelen die daarin staan: een centraal Stageservicepunt voor stagiairs die via de reguliere bemiddeling geen stageplek kunnen vinden, intensievere begeleiding, en een Stageleercentra op de roc's, waarin jongeren praktijkervaring kunnen opdoen in een gesimuleerde omgeving. Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) kondigde aan dat de gemeente Rotterdam als werkgever tot 2010 het aantal stagiairs bijna verdubbelt.
In het collegeakkoord is afgesproken het tekort aan stageplaatsen op te lossen. In het schooljaar (2005-2006) bedroeg het tekort 2.300 stageplaatsen. Vorig jaar zomer werd stageambassadeur Jorien van den Herik aangesteld om het bedrijfsleven warm te maken voor jong stagetalent. Hij werd daarbij ondersteund door de Stagemakelaar, een team dat werkt vanuit DAAD, het gezamenlijke servicepunt voor werkgevers van bedrijfsleven en overheid in de regio Rotterdam. In zes maanden tijd werden er ruim 1.200 stageplaatsen aangeboden. Naast deze oplossing in kwantitatieve zin hebben de Regionale Opleidingen Centra (ROC's) de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in de kwalitatieve matching tussen vraag en aanbod van stageplaatsen.
Deze aanpak blijkt erg succesvol. Uit recente gegevens van de ROC's blijkt dat in februari 2007 het tekort 1.200 stageplaatsen bedraagt. Dit tekort blijft over na mutaties in vraag en aanbod van stages in de afgelopen maanden.
Stageservicepunt
Om voor eind 2007 het resterende tekort structureel weg te werken heeft de gemeente het Stageactieplan gemaakt. Het actieplan bestaat uit verschillende maatregelen. Zo zal de acquisitie en afstemming van vraag en aanbod worden verbeterd. De roc's Albeda College en Zadkine en het Colo (de vereniging van KBB's, de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven) hebben op een unieke manier samengewerkt aan de vorming van een centraal Stageservicepunt. Het Stageservicepunt dient als meldpunt en vraagbaak voor werkgevers, roc's en het bedrijfsleven (de kenniscentra) wanneer er knelpunten ontstaan in de reguliere matching. Het lukt de roc's namelijk niet voor een klein deel van de mbo-leerlingen een passende stage te vinden. Het Stageservicepunt zal worden bemand vanuit de roc's, DAAD en Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam.
Intensieve begeleiding en simulatie
Intensieve begeleiding van leerlingen voor en tijdens hun stageperiode moet leiden tot betere aansluiting van vraag vanuit werkgevers en aanbod vanuit de opleidingen. In de praktijk blijkt het vooral lastig stageplaatsen te vinden voor mbo-leerlingen op niveau 1 en 2. Inmiddels boeken roc's successen door leerlingen in kleine groepen die niet groter zijn dan circa 15 jongeren te begeleiden. Hierdoor is er veel aandacht voor hun presentatie op de stageplek en heeft het stagebedrijf in de begeleider een direct aanspreekpunt.
Ook maatwerk moet ervoor zorgen dat meer leerlingen aan een stageplaats komen. De kenniscentra beroepsonderwijs-bedrijfsleven gaan voor mbo'ers die de niveau 1-opleiding tot arbeidsmarktkwalificerende assistent volgen, klussen in plaats van stages werven. Een ploeg leerlingen zal in enkele weken een afgeronde klus bij een bedrijf uitvoeren en zo praktijkervaring opdoen. Jobcoaches van roc's leveren daarbij intensieve stagebegeleiding.
Daarnaast zullen dit jaar Stageleercentra worden opgezet, die een gesimuleerde bedrijfsomgeving bieden voor branches waar geen of onvoldoende stagemogelijkheden aanwezig zijn. Leerlingen kunnen zo toch kennismaken met verschillende beroepen en vaardigheden opdoen die de aansluiting met een reguliere stageplaats vereenvoudigen.
Werkgeversprikkels
Om werkgevers verder te prikkelen stagiairs een plek te bieden is de zogeheten 5%-regeling uitgebreid. Rotterdam voert deze regeling sinds 1996 uit. De regeling houdt in dat 5% van de gemeentelijke aanbestedingen boven de E 225.000 moet worden ingezet in werkgelegenheid voor langdurig werklozen. De regeling is uitgebreid van de bouw naar andere sectoren, zoals schoonmaak, beveiliging, zorg en catering en is nu ook van toepassing op stages. Een deel van de aanneemsom kan voortaan ook in stagevergoeding en -begeleiding worden ingezet.
Een andere prikkel is de no risk polis die de gemeente werkgevers tot november 2007 aanbiedt. Maximaal 2.000 werkgevers komen in aanmerking voor deze regeling die hen verzekert van doorbetaling van het loon van leerling-werknemers als die langdurig ziek worden.
Gemeentelijke stagiaires
De gemeente Rotterdam breidt als werkgever het aantal stageplekken uit. Hiermee wil Rotterdam zich profileren als aantrekkelijke werkgever en gemotiveerde en competente medewerkers werven. Bovendien hoopt de gemeente daarmee zelf het goede voorbeeld te geven in de strijd tegen jeugdwerkloosheid.
Het doel is de 530 stageplaatsen, van vmbo tot en met WO niveau, die de gemeente in 2005 had uit te breiden naar 1.000 stageplekken en werkervaringsplaatsen in 2010. Het streven is om dit jaar al aan 50 jonge werklozen een werkervaringsplaats aan te bieden. In mei gaan de eerste 25 jonge werklozen bij de gemeente aan de slag.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam