Verbond van Verzekeraars

Betere samenwerking bij aanpak ladingdiefstal

Het Verbond, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) hebben onlangs het convenant 'Informatie en Registratie Ladingdiefstal' ondertekend. Het convenant moet ladingdiefstal op nationaal niveau inzichtelijk maken en bestrijden, zodat de schadelast zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Tot nu toe registreerde het Bureau Justitiële Zaken van het Verbond alle ladingdiefstallen die door transportverzekeraars werden gemeld. Het KLPD deed hetzelfde, maar dan op basis van meldingen die het van de afzonderlijke politiedistricten binnenkreeg. Omdat er geen uitwisseling tussen de verschillende systemen was, hebben het Verbond en het KLPD een aantal jaren geleden de eerste stap gezet naar informatie-uitwisseling.

Eén centraal punt
Hoewel de aanpak van ladingdiefstal hierdoor verbeterde, is de informatie-uitwisseling nog niet optimaal. Daarom hebben het Verbond, het KLPD en het BVOM besloten de registratie bij één centraal punt neer te leggen: de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).

Isgestolen.nl
Naast verzekeraars kunnen ook tussenpersonen, (beurs)makelaars, vervoersondernemingen en chauffeurs voortaan dus rechtstreeks bij het VbV een partiële of totale ladingdiefstal melden. Dat kan via de helpdesk (telefoon 071-3641777) of via de website www.isgestolen.nl. Het VbV zorgt ervoor dat alle meldingen worden geregistreerd en direct doorgestuurd naar het KLPD voor registratie-, opsporings- en revindicatiedoeleinden. Het KLPD koppelt op zijn beurt alle informatie over aangetroffen (deel)ladingen zo snel mogelijk terug naar de belanghebbende verzekeraar en het VbV zal periodiek managementrapportages verstrekken en eventuele trends rapporteren.

Verbetering opsporing
Het Verbond verwacht dat ladingdiefstal met het convenant beter kan worden aangepakt. "Door de centrale registratie kunnen alle betrokken partijen sneller reageren en interveniëren, waardoor zowel de opsporing als het inzicht in de risico's sterk kan verbeteren", aldus beleidsmedewerker Renée Martius van de sector Schade.

Verzekerd!, maart 2007