Gemeente Enschede

Inburgering: taal leren en werk vinden

Eerste 770 inburgeraars dit jaar van start

Dit najaar wordt een begin gemaakt met een inburgeringsaanbod voor ongeveer 770 personen in Enschede; allen in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. In totaal zijn er in Enschede ruim 4400 personen die onder de Wet Inburgering vallen. Van deze groep heeft 500 personen een bijstandsuitkering. Bij de bepaling van voorrang zijn verblijfstitel en uitkeringsafhankelijkheid van doorslaggevende betekenis.

Uitgangspunt van de Wet Inburgering is `de mensen zo snel mogelijk onder de mensen te brengen.' Uitsluitend taalles is dan onvoldoende. De inburgeraar zal zo snel mogelijk een actieve rol in de samenleving moeten zien te krijgen. Dit is ook de geest van het regeerakkoord, waarin de weg naar het arbeidsproces wordt benadrukt.

Uitvoering
Om een en ander in goede banen te leiden wordt een drietal pilotprojecten gestart in de periode maart - juli van dit jaar. Er zijn afspraken gemaakt met onder meer Livio, Alifa, diverse sportverenigingen en de gemeente Enschede waar praktijkplekken voor inburgeraars zijn gereserveerd. Daarnaast speelt Workstep, een initiatief van de gemeente Enschede waar veel kennis en ervaring in huis is op het gebied van re-integratie, een belangrijke rol. De Workstepmethode is een opstap naar betaald werk, bij voorkeur via de kortste weg. Bij aanvraag van een uitkering krijgt de aanvrager de verplichting om mee te doen. Workstep wijst de uitgang uit de uitkering en de opstap naar werk. Het Workstep-traject wordt voor de inburgeraars uitgebreid met specifieke inburgeringsmodules.

In het actieplan Wet Werk en Bijstand (WWB) is rekening gehouden met minimaal 300 mensen die een Workstep-traject gaan volgen. De geraamde kosten worden uit de WWB en via de Wet Inburgering betaald.

21 maart 2007