Eerste Kamer der Staten Generaal

Senaat stemt in met toeslag alleenstaande ouders

woensdag 21 maart 2007

De Eerste Kamer heeft dinsdag 20 maart 2007 ingestemd met de Wet ondersteuning van alleenstaande ouders bij arbeid en zorg (Vazalo). Deze wet geeft alleenstaande ouders met jonge kinderen (veelal vrouwen) het recht op een toeslag als zij in deeltijd werken. Het gaat om alleenstaande ouders die vallen onder de Wet Werk en Bijstand (WWB) en die moeilijk aan de slag komen omdat het combineren van een volledige baan en zorg voor hun kind(eren) hen te zwaar valt. Na een experiment in onder andere de gemeenten Den Haag, Utrecht, Apeldoorn en Dordrecht dat in september dit jaar kan beginnen, zal de wet volgens plan worden ingevoerd per 1 januari 2009.

VVD tegen
De VVD-fractie in de Eerste Kamer was en bleef tegen de Wet Vazalo. Mevrouw Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije somde drie bezwaren op. Zo levert volgens haar de wet geen besparing op, doordat ook niet bijstandsgerechtigden in aanmerking kunnen komen voor een Vazalotoeslag via de Belastingdienst. Het gaat om mensen die tot 115% van het wettelijke minimumloon verdienen. Dat zijn naar schatting ongeveer 25.000 personen. Ook de hoge kosten die met het opzetten en afstemmen van de uitkeringssystemen zijn gemoeid en het duiventileffect bleven voor de VVD reden zich tegen het wetsvoorstel uit te spreken. Het experiment is vooral bedoeld om dit duiventileffect in de praktijk te meten. De vrees is dat alleenstaanden met kinderen na een tijdje werken toch weer terugvallen in de bijstand.

Noorman-Den Uyl
Alle andere fracties in de senaat omarmden het wetsvoorstel dinsdag uiteindelijk. Bij de felicitaties na afloop viel de omarming op tussen het voormalige Tweede-Kamerlid Noorman-Den Uyl (PvdA), die het initiatiefvoorstel oorspronkelijk heeft ingediend en CDA-politica mevrouw Van Leeuwen wier bezwaren in een extra schriftelijke vragenronde grotendeels waren verholpen.

Politieke klimaat
Het aantreden van het nieuwe kabinet van CDA-PvdA-CU en de komst van de PvdA'er Aboutaleb als staatssecretaris van Sociale Zaken maakt het politieke klimaat voor het wetsvoorstel ook gunstiger. De nieuwe staatssecretaris wees wel op mogelijke problemen bij de uitvoering, maar schatte in dat een experiment in grote en middelgrote gemeenten mogelijke kinderziektes kan verhelpen. Anders dan zijn voorganger, de VVD'er Van Hoof, ontraadde staatssecretaris Aboutaleb aanneming van het wetsvoorstel niet aan de senaat. In overleg met zijn collega, CDA-minister Donner van Sociale Zaken, had hij een juridische mogelijkheid geschapen voor de Eerste Kamer om het wetsvoorstel aan te nemen, zonder dat ook zou worden vastgelegd dat het 1 januari 2009 volledig zou worden ingevoerd. Pas als de uitkomsten van het experiment in enkele gemeenten bekend zijn wordt invoering definitief geregeld, onder andere doordat de staatssecretaris pas dan het contraseign onder het wetsvoorstel zal zetten.

Uitzonderlijk
Het nieuwe Tweede-Kamerlid Spekman van de PvdA die het initiatief heeft overgenomen van zijn partijgenote Noorman-Den Uyl onderstreepte in de senaat de opvatting van de CDA-fractie dat het hier gaat om een groep alleenstaanden in de WWB die uitzonderlijk is wat betreft taak en tijdsbeslag: het opvoeden van jonge kinderen. Die alleenstaanden verdienen een extra steuntje in de rug.

Verzwaring
Staatssecretaris Aboutaleb ging op verzoek van de senaat nog in op de relatie tussen het wetsvoorstel Vazalo en de bepalingen in het regeerakkoord over het vervallen van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met jonge kinderen. Aboutaleb wees erop dat tegenover het vervallen van de sollicitatieplicht staat het invoeren van de plicht om zich te laten scholen. In feite is het een verzwaring voor alleenstaanden met kinderen. Maar ik ben er voor, want het vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt als de kinderen groter zijn, aldus de staatssecretaris.
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/21/E262-eerste-kamer-der-staten-generaal.html" title="Eerste Kamer der Staten Generaal"]