VSNU

VSNU onderstreept AWT-oproep voor waardering alfa- en gamma-onderzoek

Meer oog voor maatschappelijk nut alfa-gammaonderzoek De VSNU is zeer verheugd met het AWT-rapport `Alfa en Gamma stralen'. Met dit rapport wordt de maatschappelijke waarde van alfa- en gammaonderzoek goed zichtbaar. De AWT levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het debat over valorisatie in Nederland. Evident is dat valorisatie buiten het bèta- en techniekdomein een niet te onderschatten rol speelt in de Nederlandse samenleving en duidelijk eigen vormen kent. Het rapport biedt daarmee een goed handvat om de benutting van alfa- en gammaonderzoek verder te stimuleren.

"De grote waarde van dit rapport is dat nu helder is dat alfa- en gammavalorisatie bestaat. Maar het heeft wel een heel andere aard dan in de bètasector. Om alfa- en gammavalorisatie te waarderen moeten we er met andere ogen naar kijken. Hier is geen sprake van one size fits all", aldus Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Eén van de aanbevelingen van de AWT is om de alfa- en gammavalorisatie meer naar voren te laten komen in de beoordeling van het onderzoek. De universiteiten nemen die handschoen op. Op dit moment werkt de VSNU al samen met o.a. NWO en KNAW om de zichtbaarheid van de maatschappelijke impact van alfa- en gammaonderzoek te vergroten. Daarnaast is het een grote uitdaging voor de universiteiten om manieren te vinden om valorisatie van alfa- en gammaonderzoek verder te stimuleren. In bèta- onderzoek gebeurt dat bijvoorbeeld via octrooien, patenten en licenties- dat gaat niet bij alfa- en gammaonderzoek. Nu kan gericht gekeken worden naar manieren waarop dat wel kan.

De universiteiten zijn ook blij met brede definitie van valorisatie in het AWT-rapport. Noorda: "Maatschappelijk nut gaat verder dan het verdienen van geld met kennis, of het omzetten van kennis in commerciële activiteiten. Dat is hier met nadruk onderkend. Want hoe moeten advocaten, communicatieadviseurs, psychologen en economen hun werk doen zonder onderzoek op hun vakgebied? Een grote sector van de Nederlandse economie drijft op dit soort kennis."

Uit het rapport blijkt wel dat de vraagsturing vanuit bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder de non-profit organisaties, in de alfa- gammasector nog onderontwikkeld is. Hiervoor is een nauwe band tussen de vraagkant en universiteiten belangrijk. Deze band is de laatste jaren sterk verbeterd. De universiteiten zullen deze band verder intensiveren.

Meer informatie Het rapport kunt u downloaden via de website van de AWT.