Gemeente Hengelo

50 jaar boomfeestdag

Op woensdag 21 maart wordt in het hele land voor de vijftigste keer boomfeestdag gevierd. Het doel van boomfeestdag is om kinderen kennis over en respect voor de natuur bij te brengen. In bijna 50 jaar zijn er op boomfeestdag ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant door de basisschooljeugd.

Ook de gemeente Hengelo doet mee aan de boomfeestdag. Onze gemeente haakt in op het landelijke initiatief van de Stichting Boomfeestdag, die alle Nederlandse gemeenten heeft gevraagd om basisscholen binnen hun gemeente een boom aan te bieden. Veertien Hengelose scholen hebben aangegeven dat zij een boom bij hun school willen.

Wethouder biedt eerste boom aan

Basisschool De Triangel aan de Castorweg heeft op woensdag om 9.30 uur de primeur: dan biedt wethouder Janneke Oude Alink de eerste boom, een hazelaar, aan. Vervolgens worden de andere bomen naar de deelnemende scholen gebracht, waar ze door de kinderen worden geplant. Om 10.30 uur worden de leerlingen van de Wilbertschool aan het werk gezet. Zij helpen mee aan de herplant van een aantal grote eiken in de nabijheid van hun school.

Wethouder Kok tijdens een eerdere boomfeestdag

Deelnemende scholen en hun bomen

De Don Boscoschool, de Wilbertschool, de Hunenborg, de Meent en het Iemenschoer krijgen een Amerikaanse krentenboom. De Paus Joannes en De Wingerd krijgen een sierkers. De Drienermarke krijgt een es. Het Kompas, de Europaschool en de Akker krijgen een eik. De HSV krijgt een haagbeuk en De Triangel krijgt dus een hazelaar. Ook de Kardinaal Alfrinkschool en de Plechelmusschool doen mee aan de boomfeestdag. Omdat deze scholen geen boom willen wordt op deze scholen op een andere manier aandacht geschonken aan de Boomfeestdag.

Oproep FAO in 1959 betekende start boomfeestdag

Aanleiding voor de oprichting van de Stichting Nationale Boomfeestdag in 1959 was de oproep van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Deze uitte haar bezorgdheid over de onoordeelkundige ontbossingen in vele landen met als gevolg erosie en woestijnvorming, en schade aan de natuur.