Nederlandse Vereniging van Journalisten

Email:
vaktijdschrift@nvj.nl

Sectie Vaktijdschriftjournalisten
Voorstellen CAO Veronica Uitgeverij
(16 maart 2007)
Aan de Werkgeversdelegatie van Veronica Uitgeverij B.V.

Mijne heren,
Onderstaand treft u namens de gezamenlijke bonden (CNV Media, FNV KIEM en NVJ) de voorstellen aan die als uitgangspunt dienen voor de komende onderhandelingen voor de CAO Veronica Uitgeverij B.V.


1. Looptijd
Een CAO met een looptijd van 1 januari t/m 31 december 2007. Een langere looptijd vinden wij bespreekbaar mits er goede afspraken over de beloning gemaakt kunnen worden.


2. Beloning

-Wij stellen een structurele loonsverhoging voor van 3% per 1 januari 2007.

-Werknemers dienen in beginsel gelijk loon te krijgen voor gelijk werk. Dat geldt dus ook voor jongeren! Daarom moeten de jeugdloonschalen worden afgeschaft en moeten jongeren binnen het bestaande beloningssysteem op basis van functie indeling en/of ervaring worden beloond.

-Wij willen de bijdrage voor de ziektekostenpremie verhogen naar Euro 25 per maand per werknemer.


3. Werkzekerheid

-Baan- en werkzekerheid hebben grote invloed op de motivatie van werknemers. Actief meedoen blijkt
bovendien een belangrijke basis voor het welzijn van mensen. Wij stellen voor dat de werkgever
met iedere medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opstelt met een bijhorend Persoonlijk Budget (PB) Hierin moet staan hoe de werkgever in de betreffende werknemer gaat investeren om diens inzetbaarheid te vergroten.
Dat kan bijvoorbeeld zijn door scholing en het aanbieden van stageplekken.

-Werkzekerheid en employability (de optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn
werk te krijgen en te behouden) moeten een vast agendapunt worden tijdens de beoordelings- of
voortgangsgesprekken. Ongeacht de levensfase waarin mensen verkeren is inzetbaarheid belangrijk
voor alle medewerkers. Ook de jongere medewerkers die vaak op tijdelijke basis aan de slag zijn moeten kunnen profiteren van investeringen in employability.

-Het budget kan ook worden aangewend voor een zogenaamde loopbaanscan.

Welke loopbaanperspectieven zijn er zowel intern als extern mogelijk.


4. Werkgelegenheid
Werknemers uit zwakkere groepen in de samenleving (waaronder allochtonen, langdurig
uitkeringsgerechtigden en gedeeltelijk arbeidsongeschikten) verdienen extra aandacht. We willen een werkgelegenheidsproject met duidelijke doelstellingen om hen in het bedrijf aan een baan te helpen. Wat ons betreft valt hier onder ook het aanbod van stageplaatsen.


5. Zorg en arbeid

-De levensloopregeling dient een volwassen regeling te worden. Wij stellen daarom voor dat
secundaire arbeidsvoorwaarden (in het bijzonder de pensioenopbouw) tijdens dit verlof onder dezelfde
voorwaarden doorloopt. Ook stellen we voor dat het verlof stopt in geval van ziekte. Ter bevordering van de levensloopregeling stellen wij voor dat werkgever de inleg van werknemer verdubbelt.
-Alleen zwaarwegende bedrijfseconomische redenen zouden aanleiding kunnen zijn het verlof in het
kader van levensloop te weigeren.
Als de werkgever het verlof weigert op deze gronden dient hij de werknemer een alternatief te bieden. Wij stellen voor dat de werkgever een bijdrage doet in de levensloopregeling van de medewerkers.
- Wij stellen voor het wettelijk kraamverlof voor de partner te verlengen naar 14 dagen. Ook het adoptieverlof dient in duur gelijk te zijn aan het zwangerschapsverlof.


6. Arbeidsongeschiktheid en sociale wetgeving
-De vakorganisaties willen overeenstemming bereiken over een gecombineerde aanpak van preventie, verzuimbegeleiding, reïntegratie en inkomensbescherming.

-We willen strakke afspraken maken over de benutting van de resterende verdiencapaciteit van werknemers die in de Wia komen. We willen een ontslagverbod voor mensen met een arbeidshandicap voor minder dan 35%.
-Werkgever dient 50% bij te dragen aan de kosten van een WIA-hiaatverzekering die het inkomensverlies van werknemers die in meer of mindere mate arbeidsongeschikt raken, zoveel mogelijk beperkt.


7. Internationale solidariteit
FNV Mondiaal en CNV Internationaal ondersteunen vele projecten in diverse landen.
Deze zijn er op gericht mensen in staat te stellen zelf hun inkomen te verdienen en vakbondsactiviteiten in het buitenland te ondersteunen. Wij stellen voor hiervoor met de werkgever een bijdrage af te spreken. Het geld zal dan worden ingezet voor een vakbondsproject dat aansluit bij de werkzaamheden van de (media)branche.


8. Overige punten

-We willen nu duidelijk afspreken dat de vakbondscontributie over een heel jaar in 1 keer kan worden "gedeclareerd" waarbij de werkgever het bedrag van het brutoloon aftrekt en het als betaling daarna weer terug laat keren. De belastingdienst gaat hiermee akkoord en zo ontstaat een netto voordeel waarvan alleen vakbondsleden kunnen profiteren.
-Om de instroom van jongere werknemers voor nu en in de toekomst te waarborgen is het belangrijk projecten te ontwikkelen die dat mogelijk maken.
Te denken valt aan de uitbreiding van het aantal stage plaatsen maar met de garantie dat goede begeleiding wordt geboden. Hwet ontwikkelen van instroom/kennismakingsprojecten waarbij net afgestudeerde werknemers de kans krijgen betaald kennis te maken met Veronica Uitgeverij.


9. CAO 2002-2003-2004-2005-2006
Lopende afspraken uit bovenstaande CAO's zullen, indien niet anders overeengekomen in het kader van de CAO 2007, worden gecontinueerd.

Uiteraard houden wij ons het recht voor om gedurende het onderhandelingsproces aanvullende voorstellen te doen.

Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Arie Kasper (CNV Media)
Ingrid van Pinxteren (FNV KIEM)
Yvonne Dankfort (NVJ)