Gemeente Abcoude


Jongeren aan het werk in de gemeente Abcoude

Halt: Het ALTernatief
Invulling Halt-reactie
Halt-cliënten
Meer weten?

Op zaterdag 17 maart werken een aantal jongeren namens het bureau Halt in de gemeente Abcoude. Zij gaan vooral schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren. De jongeren zijn herkenbaar aan het veiligheidsvest met de tekst Halt dat zij dragen.

Halt: Het ALTernatief

Halt is een initiatief van het Ministerie van Justitie, gemeenten en politie met als doel een bijdrage te leveren aan criminaliteitsbestrijding en -preventie bij jongeren van twaalf tot achttien jaar. Halt verricht haar werkzaamheden vanuit de visie dat niet-straffen en niet-optreden tegen ongewenst wetsovertredend gedrag impliciet een beloning vormt voor dit gedrag. Daarmee kan dit de basis vormen voor herhaling en verergering van het gedrag.

Vertrekpunt voor Halt is het delict. Daarom geeft Halt lik-op-stuk met een snelle en op het delict toegesneden reactie. Wanneer een jongere door de politie wordt aangehouden voor bijvoorbeeld het plegen van vandalisme, een lichte vorm van vermogenscriminaliteit of een vuurwerkdelict, wordt hij direct doorverwezen naar Halt. Daar krijgt de jongere de mogelijkheid zijn fouten te herstellen door werkzaamheden te verrichten en de eventueel aangerichte schade te herstellen of te vergoeden. Halt is hiermee een alternatief voor de doorverwijzing naar de officier van Justitie.

Invulling Halt-reactie

In de Halt-afdoening herstelt de jongere zoveel mogelijk wat fout is gedaan: hij gaat twee tot twintig uur werken en/of meedoen aan een speciale leeractiviteit. Daarnaast biedt hij of zij vaak excuses aan de benadeelde aan. Om de jongere te confronteren met de gevolgen van zijn daden heeft de Halt-afdoening bij voorkeur te maken met het gepleegde delict. Het werk wordt daarom zoveel mogelijk gedaan bij de benadeelde; de jongere gaat bijvoorbeeld de muren schoonmaken die zijn bespoten met graffiti, of helpen in de winkel waar hij wat gestolen heeft. Zo kan de jongere de aangerichte schade ook zoveel mogelijk zelf herstellen.

Als de jongere niet bij de benadeelde aan de slag kan, wordt hij bijvoorbeeld ingezet bij een gemeentelijke dienst om plantsoenen schoon te maken of klusjes op een kinderboerderij te doen. Het werk wordt buiten de schooltijden van de jongere gedaan en begeleid door een volwassene. Wanneer de jongere alle afspraken is nagekomen, is de Halt-afdoening geslaagd. Halt rapporteert hierover aan de politie die de zaak seponeert: dit betekent dat er geen proces-verbaal wordt ingestuurd naar de officier van Justitie en de zaak voor de jongere is afgedaan. Houdt de jongere zich niet aan de afspraken of wordt de procedure tussentijds afgebroken dan is de Halt-afdoening mislukt. De officier van Justitie neemt de zaak dan alsnog over.

Halt-cliënten

De meeste Halt-cliënten zijn schoolgaande jongens van rond de veertien jaar. Vaak plegen zij dit soort delicten om stoer te doen, status te verwerven of omdat ze het spannend vinden om dingen te doen die niet mogen.

Meer weten?

Meer informatie over de werkzaamheden van Halt is te vinden op www.halt.nl.

---

15 maart 2007

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/17/E044-gemeente-abcoude-.html" title="Gemeente Abcoude "]