Delft Blauw bij RTL 5
Delftse studenten zoeken antwoorden op vragen BN-ers
Negen enthousiaste Delftse Studenten gaan vanaf 17 maart in de tweede serie van Delft Blauw op zoek naar het antwoord op vragen van bekende Nederlanders op het gebied van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. In aflevering 1 stuurt oud-staatssecretaris Karien van Gennip de studenten op pad om uit te zoeken hoe techniek kan helpen om de gezondheidszorg beter te laten verlopen. In latere uitzendingen komen o.a. vragen op het gebied van het klimaat, het stijgende water en de mogelijkheden van duurzame energie en duurzaam vervoer aan bod.
De docusoap is een initiatief van de TU Delft. "We willen het Nederlandse publiek, en vooral VWO-scholieren, een goed beeld geven van techniek", zegt prof. Marco Waas, initiatiefnemer van Delft Blauw. "Nog meer dan vorig jaar in Delft Blauw I laten we zien hoe belangrijk techniek kan zijn bij het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken zoals bijvoorbeeld de CO2-emissie. We streven ernaar dat scholieren het belang en de mogelijkheden van techniek inzien en daarmee enthousiast worden over een toekomst in de techniek. Daarom wordt de serie ook financieel gesteund door WO-Sprint (Stimuleringsprogramma Innovatief Natuurwetenschappelijk en Technisch onderwijs) en ondersteund door diverse prominente Nederlanders.
De serie speelt zich af in een actief studentenhuis in het centrum van Delft. In totaal wonen er negen personen, die bij verschillende Delftse opleidingen studeren, zoals Civiele Techniek, Bouwkunde en Technische Bestuurskunde. De studenten gaan niet alleen binnen de TU Delft op zoek naar de oplossing van de vraag van de BN-ers, maar bezoeken ook bedrijven en instellingen die enkele innovaties al toepassen zoals het Academisch Medisch Centrum Amsterdam of het gamingbedrijf V-Step.
Naast Karien van Gennip, werkt aan de serie o.a. ook de succesvolle Nederlandse hockeyster Fatima Moreira de Melo mee. In de tweede aflevering vraagt ze de studenten uit te zoeken hoe de TU Delft kan bijdragen aan innovaties in de sport. De studenten staan voor de uitdaging om topsport en techniek met elkaar te combineren.
Rein Willems, president van Shell Nederland, wil weten hoe we de uitstoot van CO2 kunnen laten afnemen zonder onze manier van leven te veranderen. Burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, geeft aan dat hij bang is dat het stijgende water zijn stad zal overstromen. Hij wil graag weten welke technieken de universiteit ontwikkeld heeft om deze bedreiging onder controle te krijgen. Ook Formule 1-coureur Robert Doornbos heeft een prangende vraag: hoe kan hij zijn beroep blijven uitoefenen nu de benzine in de wereld steeds meer op begint te raken.
De serie wordt vanaf zaterdag 17 maart, wekelijks om 16.00 uur uitgezonden bij RTL 5.
Website:
Noot voor de pers:
Meer informatie wordt verstrekt door Frank Oor, tel. 06 140 150 54, E-mail: F.Oor@tudelft.nl.
Technische Universiteit Delft