Ingezonden persbericht


Leiden, 1 maart 2007

Met de Hanomag AL-28 naar Mongolië

Foto's van Jeroen Nooter - galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde 17 maart tm 3 juni 2007

In de zomer van 2005 rijden fotograaf Jeroen Nooter en kunstenaar Sara Nuytemans naar Mongolië met een oude vrachtauto (de Hanomag AL-28) die op plantaardige olie loopt. Het doel is in Mongolië een koolzaadplantage op te zetten om daarmee goedkope en schone brandstof en veevoer te helpen produceren. De vrachtauto uit 1968 is uitgezocht op zijn geschiktheid voor deze milieuvriendelijke brandstof. Met foto's, teksten en een videoreportage wordt verslag gedaan van dit bijzondere project.

Het reisdoel Mongolië is niet zomaar gekozen. Als kind van vijf woont Jeroen Nooter een jaar in Tiderida, een klein dorpje in Oost-Groenland. Zijn vader Gerti Nooter werkte als antropoloog in Museum Volkenkunde en deed er een jaar lang participerend onderzoek. Het verblijf maakt een onuitwisbare indruk en de familie zal later nog veel vaker naar Groenland terugkeren. De bevolking van Groenland, de Inuït, komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië, tegenwoordig Mongolië en omgeving. Tijdens de laatste IJstijd, meer dan 10.000 jaar geleden, drijven voedseltekorten de bevolking naar het noorden en later naar het oosten. De Beringstraat wordt overgestoken naar Alaska en Canada en een deel trekt verder tot aan Groenland. Met zijn reis naar Mongolië gaat Nooter dus naar het brongebied van de Groenlandse Inuït.

Er is nog een reden waarom de keuze op Mongolië is gevallen. De winters zijn er door recente klimaatveranderingen extra streng en er is een continu probleem met de energievoorziening. Het idee is om op duurzame manier bij te dragen aan de energievoorziening van dit land door ter plekke de energiewinning uit bepaalde gewassen zoals zonnebloemen en koolzaad te stimuleren. Hieruit kan olie worden gewonnen die als brandstof kan dienen. De resterende pulp is kant-en-klaar, voedzaam veevoer.

Nooter beschrijft de tocht door Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan naar het einddoel Mongolië. Tijdens de reis moeten ze telkens uitleggen waarom de oude vrachtauto op plantaardige olie loopt. De mensen kennen dit helemaal niet en in Rusland is plantaardige olie bovendien twee keer zo duur als diesel; in Kazachstan zelfs drie keer. Afgezien van de bureaucratie en de daarmee samenhangende visa problemen vindt Nooter het een genot om in Mongolië te vertoeven: 'Ik ben verrast door de openheid en vriendelijkheid van de mensen, die in gelaatstrekken maar ook in veel van hun doen en laten sterke overeenkomsten met hun noordelijke nakomelingen vertonen'. In de winter van 2005 reist Nooter per trein terug naar Nederland om in het daarop volgende voorjaar weer af te reizen naar Mongolië met koolzaad als bagage. Hij kan er een proefveld van zes hectare inzaaien. Met een Nederlandse zaaimachine en pers om de opbrengst tot olie en veevoer te persen levert hij een bijdrage aan de productie van veevoer en schone brandstof.

Met de Hanomag AL-28 naar Mongolië
Foto's van Jeroen Nooter
17 maart tm 3 juni 2007, galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur; maandagen en 30 april gesloten



Ingezonden persbericht

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/17/E020-met-de-hanomag-al-28-naar-mongolie.html" title="Met de Hanomag AL-28 naar Mongolië"]