Conferentieoord Mennorode goes Bhutan
ELSPEET, 20070317 -- Een bijzonder werkbezoek in het kader van duurzaamheid en milieu aan het koninkrijk Bhutan, gelegen in het prachtige Himalaya gebergte.
Een vestiging van ons Veluwse conferentieoord in het Himalaya gebergte?
Nee dat niet, wel een bijzonder werkbezoek van onze milieucoördinator, de heer Jan Nijveld aan dit prachtige koninkrijk.
Bhutan, een prachtig land gelegen tussen China en India in het Himalaya gebergte met 750 duizend inwoners, qua oppervlakte net iets kleiner dan Nederland. Een land met een bijzondere cultuur, veel bezienswaardigheden en een ongerepte natuur. Een land ook redelijk onbekend bij de toerist; dit wordt veroorzaakt doordat er tot op heden maar een beperkt aantal toeristen per jaar werd toegelaten. Bhutan is echter zijn beleid inzake toerisme aan het bijstellen. In de komende jaren moet dit er toe leiden dat meer buitenlandse gasten de hotels en resorts gaan bevolken.
Bhutan's milieubeleid wordt internationaal zeer gewaardeerd door het behoud van de ecologie van het Himalaya-gebied, en dan gaat het met name om het behoud van de grote biodiversiteit alsook vanwege het beperken van ontbossing tot minder dan 1 procent per jaar. Gestreefd wordt om minimaal tweederde van het land bebost te houden (vastgelegd in de grondwet). Toch kent het land milieuproblemen als gevolg van verstedelijking, toenemende bevolkingsdruk, modernisatie van de landbouw, industrialisatie en infrastructuurontwikkeling.
Nederland heeft een Duurzaam Ontwikkelingsverdrag (DOV) met een aantal landen waaronder Bhutan, Costa Rica en Benin. Regelmatig vinden er gezamenlijke projecten plaats in genoemde landen.
Mennorode werkt al jaren aan duurzaamheid. Op vele onderdelen in de bedrijfsvoering is dit terug te zien. De toekenning, enkele jaren geleden, van de gouden versie van de Green Key (voorheen de milieubarometer) laat zien dat we serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf.
De inspanningen en de kennis van Mennorode op dit gebied hebben er onder andere toe geleid dat de heer Nijveld op uitnodiging van de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit met een Nederlandse delegatie naar Bhutan is afgereisd om daar samen met delegaties uit de partnerlanden hotels te inspecteren en te adviseren op het gebied van milieu en veiligheid. Verder stond er overleg met het ministerie van toerisme op de agenda.
Het bezoek aan diverse hotels had een tweeledig doel; enerzijds is gewerkt aan een administratieve vastlegging van het huidige energieverbruik, een zogenaamde nulmeting. Daarnaast werden de hotels aan een grondige inspectie onderworpen ten aanzien van milieu en veiligheid.
Met betrekking tot de veiligheid werden onder andere electriciteit-, gas- en waterinstallaties onder de loep genomen. Op het gebied van het milieu werd er gekeken naar gebruik van b.v. spaarlampen, waterbesparende maatregelen en afvalscheiding.
Er kan worden geconcludeerd dat de hotels welwillend staan tegenover tal van maatregelen, echter het ontbreken van vervolgtrajecten bemoeilijkt de invoering. Een goed voorbeeld hiervan is afvalscheiding. Dit is relatief makkelijk te realiseren, echter de infrastructuur voor de verwerking is nog niet aanwezig.
Aan het einde van de week is er door de delegaties een advies aangeboden aan het ministerie van toerisme en de hotelbranche. Beide gaven aan blij te zijn met de uitgebrachte adviezen en deze te zullen gaan gebruiken bij de plannen in de toerismesector. Eén concreet plan werd al direct gepresenteerd: Bhutan heeft in bepaalde gebieden een probleem met zwerfvuil; binnen twee jaar moet dit tot het verleden behoren.
Geconcludeerd mag worden dat Bhutan op het gebied van duurzaamheid de zaken serieus aanpakt. Mennorode is er trots op een bijdrage aan dit proces te hebben mogen leveren.
Mennorode Conferentieoord