Haagse Hogeschool


Eerste landelijke symposium over Sociale Architectuur op De Haagse Hogeschool

Sociale Architectuur: een nieuwe wijze van kijken en een nieuw beroep?!

De Haagse Hogeschool en de International School of Social Architecture hebben het initiatief genomen tot het eerste landelijke symposium over Sociale Architectuur. Op vrijdag 16 maart vindt op De Haagse Hogeschool het symposium plaats dat antwoorden zoekt bij de vragen wat sociale architectuur is en waarom Nederland sociaal architecten nodig heeft. En aan welke dringende maatschappelijke kwesties kunnen zij een bijdrage leveren? Waarom is de beschikbaarheid van sociaal architecten een belangrijke stap voorwaarts voor zowel het sociale beleid als ook voor de samenhang tussen het sociale, fysieke en economische beleid? Sociale Architectuur is hét antwoord?

De discussies over de Sociale Agenda voor Nederland, geïnitieerd door de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), de Volkskrant en TSS Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, hebben opnieuw onder de aandacht gebracht dat tal van problemen en hardnekkige sociale kwesties het gevolg zijn van verbrokkelende, haperende of ontbrekende sociale samenhang. In dat kader wordt gepleit voor een nieuwe manier van kijken naar de aanpak en oplossing van deze kwesties: de sociale architectuur en de sociaal architect. Sociale Architectuur is de kunst en de leer van het ontwerpen en uitvoeren van sociale bouwwerken, van infrastructuren die sociaal zijn, die binden en verbinden, die sociale cohesie en sociale participatie in gemeenschappen bevorderen of herstellen. Op het symposium, waar Yvonne Zonderop dagvoorzitter is, spreekt René Diekstra. Hij is onder andere lector Jeugd en Opvoeding op De Haagse Hogeschool. Ook Paul de Beer, bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de UvA en Hans Adriaanssens (onder andere voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling) geven een lezing. Voor het volledige programma van het symposium en opgave www.i-s-a.nl.

Samen Werken, Samen Leven

Eén van de zes pijlers van het kabinetsbeleid is sociale samenhang, omdat ieder mens telt en we iedereen nodig hebben. Een project dat daaruit voorkomt is âVan probleemwijk naar prachtwijkâ en lijkt pleitbezorger te zijn voor Sociale Architectuur. Het nieuwe kabinet wil dat beleidskokers worden verlaten; beleid op het gebied van arbeidsparticipatie, onderwijs, gezin, mantelzorg, levensloop en jeugd moet onderling afgestemd zijn en gericht op de mensen waar het om gaat. Door gedeelde waarden, participatie, emancipatie en integratie zal sociale samenhang bevorderd worden. Het symposium is een opmaat voor de inrichting van een Master Social Architecture op De Haagse Hogeschool en de start van leergangen Sociale Architectuur van de International School of Social Architecture.

De Haagse Hogeschool is een kennisinstelling voor kwalitatief hoogwaardig en innovatief hoger onderwijs, met als belangrijkste taak het opleiden van haar studenten tot gekwalificeerde en onafhankelijke professionals; tot denkende doeners. Hoe? Door haar studenten uit te dagen, te prikkelen, nieuwsgierig te maken en aan het denken te zetten.