Paraat voor het klimaat


Ontdek hoe Rijkswaterstaat en partnerorganisaties zich voorbereiden op klimaatverandering van 15 maart t/m 31 mei 2007 in de thema tentoonstelling 'Paraat voor het Klimaat'

UTRECHT, 20070314 -- Mobilion, het informatie- en communicatiecentrum van Rijkswaterstaat, staat de komende periode in het teken van de klimaatverandering. Vanaf 15 maart tot en met 31 mei 2007 kan de bezoeker zien, testen en ervaren hoe Rijkswaterstaat en partners zich voorbereiden op de effecten van klimaatverandering. Ook krijgen de bezoekers tips hoe zelf bij te kunnen dragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot, een belangrijke reden van de opwarming van de aarde. Mobilion is dagelijks geopend voor publiek.

In 2006 heeft het KNMI vier nieuwe klimaatscenario's voor Nederland gepresenteerd. De scenario's tonen een beeld van Nederland dat te maken krijgt met hogere temperaturen, hevigere neerslag en stijging van de zeespiegel. De effecten van deze klimaatverandering zijn o.a. van invloed op mobiliteit, verkeer en vervoer en ruimtelijke ordening. Rijkswaterstaat en andere partijen gaan actief met deze scenario's aan de slag door innovatieve ideeën te bedenken om de CO2-uitstoot te verminderen en door ons land aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Een aantal plannen die zij hebben, presenteren ze in Mobilion.

CO2-uitstoot verminderen
Bij binnenkomst in het Mobilion wordt duidelijk hoe 'hot' de global warming is: panelen vol krantenartikelen geven de actualiteit aan. Hoe gaan we de CO2-uitstoot te lijf? Wat doen we tegen het wassende water? In de presentaties van de diverse partners zien we hoe biobrandstoffen bijdragen aan vermindering van deze uitstoot. Maar ook wat de Superbus van Wubbo Ockels is. Er worden tips gegeven over hoe je energiezuinig kunt leven. En er is tevens ruimte voor eigen ideeën.


Aanpassen aan hoger H2O
Innovatieve ideeën om ons aan te passen aan de effecten van de klimaatverandering zijn er voldoende. In Mobilion is te zien hoe de duinen versterkt kunnen worden, hoe wegen begaanbaar kunnen blijven bij stijgend waterpeil en wat terpen van baggerspecie zijn. Met een uitklapbare waterkering, de Dutchdam, geeft men een antwoord op het stijgende water.

Digilab en Klimaatbioscoop
Mobilion heeft een digitaal lab ingericht om u de klimaatverandering te laten ondervinden.
Er zijn verschillende games op het gebied van water, energie, klimaat, verkeer en vervoer.
In het 'spiegelbos' worden verschillende interessante films vertoond over 'global warming' en films die de effecten ervan op verkeer en vervoer, mobiliteit en ruimtelijke ordening laten zien.

Meediscussiëren over het klimaat
Meepraten over het klimaat kan op woensdag 4 april. Na de vertoning van een spraakmakende film over het klimaat kunt u deelnemen aan een debat. Er volgt nog een interessante reeks debatten. De programmering en inhoud van deze debatten is vanaf half april te zien op www.Mobilion.nl.

Voor de kids
Een speurroute leidt kinderen langs tekeningen die een spreekwoord over het klimaat verbeelden, een kletsnatte-klimaat-woordzoeker geeft ze iets om na te denken en meer.

Klimaatkast
Thuis kan de bezoeker zich verder verdiepen in het thema. Er is een 'klimaatkast' boordevol interessante actuele brochures over klimaatverandering, de effecten en te nemen maatregelen.

Meer informatie en het volledige programma is te vinden op www.mobilion.nl. tel.: 030-2840784. Toegang en activiteiten zijn gratis. Reserveren voor het debat is verplicht.
Adres: Mobilion, Groenewoudsedijk 2A, UTRECHT





Mobilion