VVD


15-3-2007

Buitenlandse Zaken heeft onnavolgbaar geblunderd in zaak-Arjan Erkel

VVD-woordvoerder Buitenlandse Zaken Hans van Baalen is van mening dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onnavolgbaar heeft geblunderd in de zaak-Arjan Erkel.

De Zwitserse rechter heeft nu vastgesteld dat Nederland Erkel wel degelijk heeft vrijgekocht. Dat is schadelijk voor Nederlandse staatsburgers in gevaarlijke gebieden. Die weten nu wat een Nederlander waard is: één miljoen euro. Van Baalen wil een gedragscode, waarin klip en klaar is opgenomen dat Nederland onder geen voorwaarde losgeld betaalt, noch direct noch indirect via een voorschot.

Ajan Erkel, die werkte voor Artsen zonder Grenzen, werd in augustus 2002 ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. Hij kwam vrij nadat Artsen zonder Grenzen en het ministerie van Buitenlandse Zaken één miljoen euro hadden betaald. "Natuurlijk ben ik ongelooflijk blij dat Arjan Erkel weer op vrije voeten is, maar door de handelwijze van Buitenlandse Zaken ontstaat het risico van precedentwerking. Ontvoerders weten nu precies wat een Nederlander waard is", aldus Van Baalen.

Omdat Buitenlandse Zaken volhoudt `slechts' losgeld te hebben voorgeschoten, wil Van Baalen dat de Staat het Zwitserse vonnis tot de hoogste instantie aanvecht omdat hiermee de geloofwaardigheid van ons land daarmee in het geding is.

15 maart 2007

Hans van Baalen: j.vbaalen@tweedekamer.nl

Hier vindt u de door Hans van Baalen gestelde vragen.

Zie het origineel