Hoogleraarsbenoemingen UvA
Dr. Fred Brouwer benoemd tot bijzonder hoogleraar Molecuulspectroscopie
Dr. A.M. Brouwer (1956) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Molecuulspectroscopie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting John van Geuns Fonds.
Fred Brouwer houdt zich in zijn onderzoek bezig met uiteenlopende chemische processen die worden geïnduceerd door licht (fotochemie), of bestudeerd door gebruik te maken van de wisselwerking van licht met moleculen (molecuulspectroscopie). Hij bestudeert fundamentele processen, zoals lichtgeïnduceerde ladingsscheiding in moleculaire en supramoleculaire systemen en de beweging van, door licht aangestuurde, moleculaire motoren. Brouwer past de verworven kennis van de fundamentele moleculair-spectroscopische eigenschappen ook toe in ander onderzoek, bijvoorbeeld naar de mechanismen van katalytische processen of de fysische veranderingen die plaatsvinden tijdens het drogen van een polymeerfilm (bijvoorbeeld bij het verven). In de context van de nanotechnologie bekijkt hij de mogelijkheden van door lichtaangedreven moleculaire motoren, en de wisselwerking tussen moleculen en licht nabij metalen nanodeeltjes. Wetenschappers maken bij dit soort onderzoek steeds meer gebruik van extreem gevoelige optische detectiemethoden, waarmee zelfs een enkel molecuul kan worden waargenomen. In de nabije toekomst zal veel aandacht uitgaan naar het onderzoek naar de productie van brandstoffen uit zonne-energie, CO2 en water, als aanvulling op bestaand onderzoek naar de omzetting van zonne-energie in elektriciteit. Het van 't Hoff Instituut for Molecular Sciences van de UvA, waar Brouwer aan verbonden is, heeft een goede uitgangspositie om in dit veld een belangrijke bijdrage te leveren, door de aanwezige expertise in de fotonica en de katalyse.
Brouwer is sinds 1987 verbonden aan de afdeling Scheikunde van de UvA, eerst als universitair docent en sinds 1993 als universitair hoofddocent. In 2003 werkte hij als gastonderzoeker bij het Venture Business Laboratory in Osaka (Japan). Brouwer is lid van de Standing Committee van de European Photochemistry Association (EPA).
Dr. Lex Bosman benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van de bouwkunst
Dr. A.F.W. Bosman (1956) is benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van de bouwkunst aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Omdat al lang duidelijk is dat architectuur meer is dan uitsluitend de afbakening van een ruimte, is het stellen van vragen naar de specifieke eigenschappen van gebouwen (-complexen) en stedenbouwkundige ensembles wezenlijk. Lex Bosman is gefascineerd door de verschillende soorten van betekenis die architectuur kan bezitten. Onderzoek naar het overnemen van bepaalde architectonische concepten in de architectuur van de Middeleeuwen en de Renaissance en naar het hergebruik van materialen in oudere architectuur zijn daarbij belangrijke aandachtsvelden. De historische context van architectuur is een wezenlijk element in het onderzoek en onderwijs van Bosman.
Door het hele proces van planning, ontwerp en uitvoering van architectuur te bestuderen, komen ook belangrijke afzonderlijke onderdelen van dat proces aan de orde, zoals architectuurtekeningen en de samenwerking tussen opdrachtgever en bouwmeester. De veranderingen in die processen maken het boeiend om gebouwen en ontwerpen van verschillende perioden naast elkaar te zetten. Meer in het bijzonder zullen de kerken in Rome in de Middeleeuwen object van onderzoek vormen voor Bosman, evenals de rol van architectonische modellen en tekeningen in het proces van planning en uitvoering, vooral ook in hun onderlinge relatie.
Bosman is sinds 1992 universitair docent architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor was hij toegevoegd docent architectuurgeschiedenis en middeleeuwse kunstgeschiedenis. Aan diezelfde universiteit is hij onder meer lid van de opleidingscommissies Kunstgeschiedenis en Mediëvistiek en bestuursvoorzitter van het Utrecht Center for Medieval Studies. Ook was hij lid van de faculteitsraad. Van 1983 tot 1986 werkte hij als docent kunstgeschiedenis aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. Daarnaast is Bosman lid van de redactieraad van Fragmenta. Mededelingen van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome en lid van de Opleidingscommissie van de landelijke Onderzoekschool Kunstgeschiedenis. Sinds 2002 is hij lid (fellow) van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome ten behoeve van zijn onderzoeksproject naar het gebruik van spolia in architectuur in Rome.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam