Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Parkinson-patiënten hebben baat bij diepe hersenstimulatie in vroeg stadium
Nieuwe studieresultaten tonen duidelijke verbetering in levenskwaliteit en aanzienlijke vermindering van motorische stoornissen en gebruik van antiparkinson-medicatie
Heerlen, 15 maart 2007 - Uit een nieuwe studie is gebleken dat het in een vroeg stadium toepassen van diepe hersenstimulatie (DBS ofwel Deep Brain Stimulation) een gunstig effect heeft op de kwaliteit van leven van Parkinson-patiënten. Deze studie stond onder leiding van de Zwitserse neuroloog dr. Michael Schüpbach en vond plaats in het Hôpital de la Pitié-Salpêtrière te Parijs. De studieresultaten laten zien dat DBS in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson niet alleen leidt tot een vermindering van de motorische stoornissen die met deze ziekte gepaard gaan, maar dat DBS ook de psychiatrische aspecten en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren positief beïnvloedt.
Volgens dr. Schüpbach kunnen met een combinatie van diepe hersenstimulatie en aangepaste medicatie betere resultaten worden behaald dan met medicatie alleen, zelfs bij Parkinson-patiënten bij wie de ziekte zich minder dan tien jaar geleden heeft gemanifesteerd of nog niet zo ver gevorderd is. Voor de studie werden 20 patiënten die pas kort aan Parkinson lijden, gedurende 18 maanden gevolgd. De patiënten werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep werd behandeld met DBS en de andere groep persoonlijk afgestemde medicatie kreeg. Het verschil met eerdere DBS-studies was het feit dat alle patiënten jonger waren dan 55 jaar bij de start van de studie, dat zij nog werkten, en pas 5 tot 10 jaar geleden Parkinson hadden gekregen. De patiënten vertoonden pas milde tot matige symptomen van Parkinson maar werden, ondanks optimale medicatie, wel sterk gehinderd door motorische stoornissen. De gemiddelde ziekteduur was 6,8 jaar. Normaal worden patiënten in dit ziektestadium alleen in uitzonderlijke gevallen behandeld met DBS.
De levenskwaliteit van deze patiënten werd in deze studie gemeten aan de hand van de PDQ-39-schaal, die speciaal voor Parkinson-patiënten is ontworpen en algemeen door neurologen wordt geaccepteerd als de maatstaf. Conclusie: DBS resulteerde in een significante verbetering van de levenskwaliteit met 24% en een vermindering van de ernst van de motorische stoornissen met 69%. Bovendien konden patiënten hun dopaminegebruik met gemiddeld 57% afbouwen. In de controlegroep verbeterde de levenskwaliteit niet, verslechterden de motorische symptomen met 29% en steeg het gemiddelde medicatiegebruik met 12%. In geen van beide groepen werden cognitieve veranderingen geconstateerd en de meeste bijwerkingen waren mild en van voorbijgaande aard.
Volgens de thans algemeen aanvaarde medische richtlijnen worden patiënten met Parkinson gemiddeld pas 14 jaar na de eerste diagnose behandeld met DBS, wanneer hun symptomen niet langer met medicatie onder controle kunnen worden gehouden. Bij de meeste patiënten is de kwaliteit van leven dan al ernstig verslechterd. Volgens dr. Schüpbach wordt DBS - een chirurgische ingreep - pas in een zo laat stadium toegepast omdat het als een laatste redmiddel wordt gezien, in een stadium waarin medicatie geen effect meer heeft.
Dr. Andres Lozano is als neurochirurg verbonden aan de Universiteit van Toronto en is tevens voorzitter van de International Society for Neurosurgery. Volgens hem worden de lichamelijke handicap en de financiële gevolgen van Parkinson vaak over het hoofd gezien. In een redactioneel commentaar in het vakblad "Neurology" schrijft dr. Lozano naar aanleiding van het artikel van dr. Schüpbach dat er veel argumenten zijn die spreken voor een vroegtijdige toepassing van DBS. Volgens dr. Lozano profiteert op dit moment maar een klein percentage van de voor DBS geschikte patiënten van deze therapie.
Er wordt momenteel ook onderzoek verricht in Duitsland naar de mate waarin DBS een positieve invloed heeft op de levenskwaliteit van jongere Parkinson-patiënten. Daarnaast wordt in Frans-Duits samenwerkingsverband een studie voorbereid door neuroloog prof. Günther Deuschl (Kiel, Duitsland) en neuroloog prof. Yves Agid (Parijs, Frankrijk). Het is de bedoeling dat 250 jongere Parkinson-patiënten in Duitsland en Frankrijk gedurende 2 jaar worden gevolgd. Als sponsor van de studie zullen het Duitse BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung), het Franse AP-HP (Assistance Publique des Hôpitaux de Paris) en Medtronic optreden. De studie wordt vanuit Duitsland geleid door de DBS-werkgroep van het Kompetenznetz Parkinson. Deuschl publiceerde afgelopen zomer in het vakblad "The New England Journal of Medicine" nog de resultaten van een studie die aantonen dat DBS de levenskwaliteit van patiënten met een gevorderd stadium van Parkinson, aanmerkelijk verbetert.
Klik op bovenstaande afbeelding om de hoge resolutie foto te downloaden
---