Voedingcentrum


Te veel dioxine in paling uit Nederlandse rivieren

15 maart 2007

In paling uit de Nederlandse rivieren (wilde paling) zit te veel van de ongezonde stof dioxine. Dat is onderzocht in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Veel dioxine is slecht voor de vruchtbaarheid en de weerstand. Het Voedingscentrum raadt aan geen paling uit de Nederlandse rivieren te eten. Daarnaast is er ook gekweekte paling, die komt veel vaker voor dan de wilde paling. 95 procent van de paling is gekweekte paling. Gekweekte paling is wel gewoon te eten. De VWA gaat nu onderzoeken of de paling met dioxine ook in de winkel of op de markt wordt verkocht. U kunt in de winkel op het etiket zien of het wilde paling is of gekweekte paling. Bij niet-verpakte paling kunt u dat vragen aan de verkoper.

Als je meer dan één keer per maand 150 gram wilde paling eet, krijg je al veel dioxine in je lichaam. Deze dioxine wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Na een tijd kan iemand hiervan ziek worden. Bijvoorbeeld de weerstand en de vruchtbaarheid worden minder. Soms kan te veel dioxine zelfs kanker veroorzaken. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook om geen wilde paling te eten.

Wilde paling

Het onderzoek naar paling is gedaan door de organisaties IMARES en RIKILT, in opdracht van het ministerie van LNV. Op bepaalde plaatsen door heel Nederland hebben zij paling onderzocht. Er mag wel wat dioxine in paling zitten, een klein beetje is niet slecht voor de gezondheid. Maar de onderzoekers hebben ontdekt dat de wilde paling uit de grote rivieren in Nederland veel meer dioxine bevat dan wat mag.

Gekweekte paling

Gekweekte paling is niet gevaarlijk. Eerder onderzoek wijst uit dat kweekpalingen wel aan de productnormen voldoen. Gekweekte paling is dus gewoon te eten. Voordeel is dat gekweekte paling veel vaker voorkomt dan rivierpaling. 95% van alle palingen is gekweekte paling.

Het etiket

De VWA gaat vanaf nu controleren of de paling met dioxine ook in de winkel of op de markt wordt verkocht. In de winkel helpt de verpakking bij het zien van het verschil tussen wilde paling en gekweekte paling. Op het etiket staat welke paling het is. Bij niet-verpakte paling, bijvoorbeeld bij de visboer, kunt u dat vragen aan de verkoper. Die is namelijk wettelijk verplicht te kunnen zeggen wat voor paling het is.

Uitsterven

Overigens geldt voor alle paling dat deze vissoort met uitsterven bedreigd is. Bij wilde paling speelt dioxine daar mogelijk zelfs een rol in. Paling is op zichzelf wel een gezonde vissoort. Maar er zijn genoeg gezonde vissoorten die niet met uitsterven bedreigd zijn. Voorbeelden zijn zalm, sardientjes en haring. Sowieso is het belangrijk om gevarieerd te eten, ook met vis.