Voedingcentrum
Te veel dioxine in paling uit Nederlandse rivieren
15 maart 2007
In paling uit de Nederlandse rivieren (wilde paling) zit te veel van
de ongezonde stof dioxine. Dat is onderzocht in opdracht van het
ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Veel dioxine is
slecht voor de vruchtbaarheid en de weerstand. Het Voedingscentrum
raadt aan geen paling uit de Nederlandse rivieren te eten. Daarnaast
is er ook gekweekte paling, die komt veel vaker voor dan de wilde
paling. 95 procent van de paling is gekweekte paling. Gekweekte paling
is wel gewoon te eten. De VWA gaat nu onderzoeken of de paling met
dioxine ook in de winkel of op de markt wordt verkocht. U kunt in de
winkel op het etiket zien of het wilde paling is of gekweekte paling.
Bij niet-verpakte paling kunt u dat vragen aan de verkoper.
Als je meer dan één keer per maand 150 gram wilde paling eet, krijg
je al veel dioxine in je lichaam. Deze dioxine wordt opgeslagen in het
lichaamsvet. Na een tijd kan iemand hiervan ziek worden. Bijvoorbeeld
de weerstand en de vruchtbaarheid worden minder. Soms kan te veel
dioxine zelfs kanker veroorzaken. Het advies van het Voedingscentrum
is dan ook om geen wilde paling te eten.
Wilde paling
Het onderzoek naar paling is gedaan door de organisaties IMARES en
RIKILT, in opdracht van het ministerie van LNV. Op bepaalde plaatsen
door heel Nederland hebben zij paling onderzocht. Er mag wel wat
dioxine in paling zitten, een klein beetje is niet slecht voor de
gezondheid. Maar de onderzoekers hebben ontdekt dat de wilde paling
uit de grote rivieren in Nederland veel meer dioxine bevat dan wat
mag.
Gekweekte paling
Gekweekte paling is niet gevaarlijk. Eerder onderzoek wijst uit dat
kweekpalingen wel aan de productnormen voldoen. Gekweekte paling is
dus gewoon te eten. Voordeel is dat gekweekte paling veel vaker
voorkomt dan rivierpaling. 95% van alle palingen is gekweekte paling.
Het etiket
De VWA gaat vanaf nu controleren of de paling met dioxine ook in de
winkel of op de markt wordt verkocht. In de winkel helpt de verpakking
bij het zien van het verschil tussen wilde paling en gekweekte paling.
Op het etiket staat welke paling het is. Bij niet-verpakte paling,
bijvoorbeeld bij de visboer, kunt u dat vragen aan de verkoper. Die is
namelijk wettelijk verplicht te kunnen zeggen wat voor paling het is.
Uitsterven
Overigens geldt voor alle paling dat deze vissoort met uitsterven
bedreigd is. Bij wilde paling speelt dioxine daar mogelijk zelfs een
rol in. Paling is op zichzelf wel een gezonde vissoort. Maar er zijn
genoeg gezonde vissoorten die niet met uitsterven bedreigd zijn.
Voorbeelden zijn zalm, sardientjes en haring. Sowieso is het
belangrijk om gevarieerd te eten, ook met vis.