Unicef
Kenia: schoolkinderen slachtoffer van seksueel geweld 15 maart 2007, Nairobi - Hiphop-ster Zola, de nieuwe ambassadeur voor Oost- en zuidelijk Afrika, dacht dat hij alles wel gezien had. Hij groeide op in Zola, een wijk in Soweto, waar hij dagelijks te maken had met honger, armoede, geweld en wapens. Deze jeugdervaringen verbleekten echter bij de verhalen die hij afgelopen week in Kenia te horen kreeg, tijdens zijn eerste reis als Unicef-ambassadeur.
Zola, Unicef-ambassadeur voor Oost- en zuidelijk Afrika, bezoekt een basisschool in Kiambu, waar leerlingen te maken hebben gehad met seksueel geweld. Foto: Unicef/2007/Chinyama
Zola, Unicef-ambassadeur voor Oost- en zuidelijk Afrika, bezoekt een basisschool in Kiambu, waar leerlingen te maken hebben gehad met seksueel geweld. Foto: Unicef/2007/Chinyama
In Kiambu, een district in Centraal-Kenia, sprongen de tranen hem in de ogen toen hij hoorde over de verkrachtingen die de kinderen hadden meegemaakt. Sommigen van hen waren amper zes jaar.
"Niemand geeft iets om ons", zongen de kinderen. "We worden verkracht en kapotgemaakt door mensen die ons zouden moeten beschermen. We weten niet wat de toekomst ons brengen zal."
Verkracht en vermoord
Twee jaar geleden werd de negenjarige Shiku (niet haar echte naam) op weg van school naar huis bruut verkracht en vermoord. "Haar broer kwam thuis van school en zij was niet bij hem", vertelde haar moeder. "Ik dacht dat ze op school nog even met vriendinnen was blijven spelen. Maar ik wachtte en wachtte, en ze kwam die dag niet thuis."
Een opsporingsteam vond Shiku's lichaam op een koffieplantage dicht bij school. Er werden twee verdachten gearresteerd, maar die werden later wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Eén van hen werd vervolgens gelyncht, nadat hij in verband werd gebracht met een andere verkrachting van een kind. Anne voelt zich verraden door het systeem en bidt dat het recht ooit zal zegevieren.
De leerlingen zijn regelmatig slachtoffer van criminelen die bomen en koffieplantages als schuilplaats gebruiken. Foto: Unicef/2007/Chinyama De leerlingen zijn regelmatig slachtoffer van criminelen die bomen en koffieplantages als schuilplaats gebruiken. Foto: Unicef/2007/Chinyama
Schuilplaats
Helaas is dit niet het laatste gewelddadige verhaal waar de school van Shiku mee te maken kreeg. Afgelopen jaar werden acht meisjes en vier jongens verkracht op weg van school naar huis. De leerlingen zijn getraumatiseerd en durven niet meer alleen naar huis te lopen. Volgens de school zijn de koffieplantages een ideale schuilplaats voor criminelen. Ze dringen er bij de leerlingen op aan om in groepen te lopen.
Aangeleerd gedrag
Zola verwijt de maatschappij dat deze kinderen in de steek worden gelaten. "Een maatschappij die er niet in slaagt om de meest kwetsbaren te beschermen, loopt het risico haar ziel te verliezen. Geweld heeft de neiging zich te vermenigvuldigen. Het kan een natie verwoesten als er niets tegen gedaan wordt."
"Om dit proces te stoppen moet er eerst gekeken worden naar de manier waarop kinderen opgevoed worden. Mannelijk geweld is aangeleerd gedrag. Als we jongens leren dat ze superieur zijn aan meisjes, en als we hun moeders mishandelen, dan is de basis van het geweld al gelegd. De misbruikte jongens van vandaag, zijn de misbruikers van morgen."