KPMG


CEO's en CFO's positief over toenemende aandacht van private equity

15|03|2007 - Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder 130 bestuurders van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde Nederlandse bedrijven naar het fusie- en overnameklimaat in Nederland.

Bestuurders van Nederlandse ondernemingen zijn positief over de toenemende aandacht van private equity partijen. De bedrijven vinden dat private equity de ondernemingsgeest bevordert, het management alert houdt op bewegingen in de markt en ervoor zorgt dat er meer geld vrijkomt voor de bedrijven. De bedrijven zien private equity bovendien als een goed alternatief voor een beursnotering, vooral door de steeds strengere wet- en regelgeving die aan beursgenoteerde ondernemingen wordt gesteld.

Drie op de tien bestuurders zijn negatief over private equity. In hun ogen is private equity teveel gericht op de korte termijn en snelle winst, worden de bedrijven er op de lange termijn niet beter van en wordt de invloed van het kapitaal te groot. Eén op de tien bestuurders ziet private equity als een bedreiging voor de eigen organisatie. Dit zijn vooral beursgenoteerde bedrijven die niet bij aankooptransacties betrokken zijn geweest.

Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder 130 CEO's en CFO's van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde Nederlandse bedrijven naar het fusie- en overnameklimaat in Nederland. Ruim 80% van de onderzochte ondernemingen verwacht dat de aandacht van private equity partijen voor de Nederlandse markt verder zal toenemen. Vooral niet-beursgenoteerde bedrijven zien de belangstelling van private equity partijen groeien. De grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal zal volgens de bestuurders zijn weg vinden naar private equity.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de invloed van private equity op de Nederlandse markt vorig jaar aanzienlijk is toegenomen. "Hoewel het aantal transacties van private equity op het totale aantal transacties stabiliseerde op 25%, steeg de gemiddelde transactiewaarde tot ongekende hoogte", constateert Jurgen van Breukelen, partner bij KPMG.

Van Breukelen: "De gemiddelde waarde van Nederlandse private equity transacties nam toe van 54 miljoen euro in 2003 tot 362 miljoen euro vorig jaar. Daarmee waren private equity transacties in 2006 goed voor 57% van de totale transactiewaarde in de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. In 2003 was dit slechts 15%. Een overgrote meerderheid van de bedrijven blijkt in de huidige hausse van private equity aandacht overigens geen aanleiding te zien voor de overheid om in te grijpen. Bijna 70% van de bestuurders vindt dat de overheid zich niet met private equity moet bemoeien en dat de markt zich vrij moet kunnen ontwikkelen. Bijna 30% van de bestuurders vindt dat de overheid vooral een controlerende rol zou moeten spelen."

Van de onderzochte bedrijven had 60% vorig jaar te maken met een fusie of overname. Van Breukelen: "Opvallend hierbij is de toename van het aantal internationale acquisities door Nederlandse bedrijven. Hoewel het nog steeds lijkt alsof Nederlandse bedrijven nog steeds massaal worden opgekocht door buitenlandse ondernemingen, steeg het aantal overnames door Nederlandse bedrijven in het buitenland de afgelopen twee jaar van 132 tot 216. Het aantal overnames in Nederland door buitenlandse partijen steeg in dezelfde periode van 135 tot slechts 145 transacties.

De ondernemingen verwachten dat het klimaat voor fusies en overnames dit jaar verder zal verbeteren en dat het aantal transacties in de Nederlandse markt dit jaar met ongeveer 25% zal toenemen."

Via het bestelformulier kunt u de publicatie 'Competing for growth 2007' bestellen.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2007 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.