ABN AMRO

Amsterdam, 15 maart 2007

ABN AMRO: internationale concurrentie stelt Groot-Amsterdam e.o. voor uitdaging

De mondialisering van de economie stelt Noordwest-Nederland, en Groot-Amsterdam in het bijzonder, voor een grote uitdaging. Om de toenemende internationale concurrentie het hoofd te bieden, zijn maatregelen nodig die de economische structuur van de regio versterken. Dat staat in het rapport van het Economisch Bureau van ABN AMRO 'Groei mee beneden NAP!', dat vandaag gepresenteerd is. Het rapport is mede gebaseerd op gesprekken met ondernemers, bestuurders en politici uit de regio.

De regio heeft een aantal economische troeven in handen. Amsterdam oefent grote internationale aantrekkingskracht uit op jonge talenten in de culturele en creatieve sectoren en de zakelijke dienstverlening. Schiphol is een belangrijke luchthaven: de vierde in Europa, de negende in de wereld. Daarnaast timmert de voeding- en agri-sector rond Aalsmeer en in de Kop van Noord-Holland internationaal aan de weg door innovatieve ontwikkelingen.

De internationale concurrentie om economische activiteit aan te trekken, is echter groot en neemt toe. De regio is ook in 2005 gezakt naar de zesde plaats van meest aantrekkelijke Europese vestigingslocaties en viel in 2006 buiten de top 30 van Europese innovatieregio's. Ruut Meijer, algemeen directeur zaken ABN AMRO Noord-West: "De regio moet ervoor waken dat zij de sterke punten voor lief neemt en de zwakkere uit het oog verliest. Wij pleiten daarom onder andere voor het aanpakken van mobiliteitsproblemen in de regio en investeringen in onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie en kennismigratie."

De belangrijkste aanbevelingen uit 'Groei mee beneden NAP!' zijn:
* verbeter de bereikbaarheid: investeringen in infrastructuur, flexibele werktijden, rekeningrijden en verbetering van het openbaar vervoer

* arbeidsmarkt en sociale cohesie: investeringen in ROC's en stageplaatsen en een ruimhartiger migratiebeleid
* investeer in gerichte ondersteuning van de kenniseconomie
* stimuleer hervorming van de bestuurlijke organisatie: agenderen van de aanbevelingen van de commissie Kok

* zorg voor een divers volkshuisvestingsbeleid: voldoende woningen, maar ook investeringen in groene ruimten en tegengaan van verpaupering

Perscontacten:
020- 6288900