Senternovem


Nieuws

15-03-2007 | Europese energieafspraken 2020 flinke inspanning voor Nederland

De Europese Unie, diverse landen en steden lanceren hun plannen voor CO2-reductie. De een nog ambitieuzer dan de ander. De EU wil in 2020 de uitstoot van 20% terugbrengen ten opzichte van 1990 en 20% duurzame energie. De Britse plannen gaan nog een stapje verder: tussen de 26 en 32% reductie in 2020 (60% reductie in 2050). De Britse regering wil de "wereld aanvoeren bij de bestrijding van het klimaatverandering. Plannen maken is mooi, maar om ze in de praktijk te brengen is ook veel weerstand en is veel werk nodig.

Ambities en weerstanden
De Duitse bondskanselier Merkel heeft als voorzitter van de EU vergaande klimaatplannnen door de agenda geloodst, maar als Eurocommissaris Stavros (milieu) oppert dat Duitsland een snelheidslimiet op de autosnelwegen zou moeten invoeren, ontmoet hij Duitse weerstand.
Met de Kyoto doelstellingen moet de EU in 2012 de CO2 met 8% hebben gereduceerd ten opzichte van het ijkjaar 1990. Volgens Eurostat echter liggen een aantal Europese landen nog flink achter bij hun doel of zijn de emissies zelf gestegen.
Ook Nederland moet de komende 12 jaar flinke inspanningen verrichten om te voldoen aan de Europese energieafspraken, die afgelopen vrijdag zijn gemaakt. Nederland heeft een vrij energie-intensieve industrie en is zeer dichtbevolkt. Het is bovendien plat, dus waterkrachtcentrales zijn geen optie. ECN heeft berekend dat de inzet van duurzame energie in de periode tot 2020 moeten verachtvoudigen. "Elk jaar moeten we daarin met meer dan 15% groeien, en dan moeten we vandaag al beginnen", volgens ECN.

Inzet van Kabinet
Tijdens het debat in de Tweede Kamer op 14 maart jongstleden over de EU-top en de CO2-doelstelling stelde premier Balkenende over de energiebesparing in de gebouwde omgeving: "Er wordt toegewerkt naar een afspraak met energiebedrijven, woningcorporaties en andere maatschappelijke organisaties voor een grootscheepse aanpak van energiebesparing in de bestaande bouw. Wij gaan ons daarbij sterk richten op woningisolatie en op hoogrendementsketels, gepaard aan verlaging van elektriciteitsverbruik. De marktpartijen zetten een organisatie op; de overheid zal een en ander faciliteren met eigen instrumenten. Ook de verhuurder moet een prikkel krijgen om te investeren. In dat verband noem ik wijziging van het woningwaarderingssysteem. Woningen moeten worden ingedeeld naar energiekwaliteit, zoals de labelling van auto's. Aan een dergelijke indeling moet een bonusmalussysteem worden gekoppeld, bijvoorbeeld in het kader van de overdrachtsbelasting. Verder moet de stimulering van innovatieve technologieën doorgaan, zoals de micro-wkk. Dit zijn voorbeelden van de wijze waarop wij de zaken willen aanpakken. De inzet van het coalitieakkoord zal worden gevolgd door concrete maatregelen."
Volgens een voorlopige rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (september 2005) is met de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2005 het niveau van 1990 weer bereikt. De daling komt met name door een lagere uitstoot van CO2 in de energiesector. De CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 1990, waarbij de toename in de zakelijke sector wordt gecompenseerd door de afname in de woningbouw.