Unicef



Hoog water in Bolivia
15 maart 2007, New York - Bolivia kampt sinds december met de gevolgen van overstromingen, doordat rivieren als gevolg van hevige regenval zijn overstroomd. Een groot deel van het departement Beni staat onder water, waardoor oogsten zijn verwoest, vee is omgekomen en gemeenschappen van de buitenwereld zijn afgesloten.

Duizenden gezinnen in de departementen Santa Cruz en Beni zijn dakloos geworden en wonen nu in tenten. Foto: Unicef Bolivia/2007/Ramírez Duizenden gezinnen in de departementen Santa Cruz en Beni zijn dakloos geworden en wonen nu in tenten. Foto: Unicef Bolivia/2007/Ramírez

In het hele land zijn 400.000 mensen getroffen door de overstromingen, die de ergste in 25 jaar worden genoemd. Maar in Beni zijn de gevolgen het ergst. In de stad Trinidad in dit departement bestaan de slachtoffers voor 40 procent uit kinderen. Ze verblijven met hun families nu in scholen of tenten.

De 8-jarige Lucien Sanchez moest samen met zijn familie zijn huis ontvluchten. "Toen we gingen slapen was er niks aan de hand en toen we opstonden waren we door water omringd en moesten we uit ons huis weg."

Door vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden lopen kinderen het risico ziek te worden. Foto: Unicef Bolivia/2007/Ramírez
Door vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden lopen kinderen het risico ziek te worden. Foto: Unicef Bolivia/2007/Ramírez

Infecties

De Boliviaanse autoriteiten maken zich zorgen om het risico op de uitbraak van ziektes. Het geven van medische zorg aan kinderen heeft prioriteit. "We hebben met veel problemen te maken gehad: acute luchtweginfecties, huidinfecties en ziektes die door vervuild water worden veroorzaakt," zegt dokter Carlos Castedo van Beni's ministerie van gezondheid. Volgens Castedo krijgen veel kinderen diarree en problemen met hun ingewanden.

Unicef en haar partners zorgen voor schoon water, sanitaire voorzieningen, voedsel, onderdak en onderwijs, niet alleen in Beni maar ook in de door de overstromingen getroffen departementen Santa Cruz en Cochabamba. Unicef wil dat de kinderen in de stad Trinidad zo snel mogelijk weer naar school gaan en zorgt in de tussentijd voor activiteiten op het gebied van onderwijs, sport en spel.