universiteit benoemt hoogleraar productfysiologie en -kwaliteit
Wageningen Universiteit benoemt
hoogleraar Productfysiologie en -kwaliteit
15 mrt 2007
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P019
Wageningen Universiteit heeft dr.ing. Ernst Woltering benoemd tot
bijzonder hoogleraar Productfysiologie en productkwaliteit. Hij gaat
zich richten op het ontwikkelen van kennis die binnen de groente- en
fruitsector kan worden gebruikt voor innovatie en
kwaliteitsverbetering van groente en fruit. Deze nieuwe leerstoel is
mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse afzetorganisatie The
Greenery.
De afgelopen jaren is de consumptie van verse groente en fruit in
Nederland behoorlijk afgenomen. Van de 19 tot 30 jarigen consumeert
maar zeven procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 gram.
Uit diverse studies blijkt dat dit ten koste gaat van de gezondheid,
bijvoorbeeld in de vorm van een toename van chronische ziektes, en van
de levensverwachting van de mens. Eén van de oorzaken van die trend
is de grote vlucht die het âgemaksvoedselâ en de âsnelle hapâ hebben
genomen.
Een dieet met veel verse groente en fruit heeft een
gezondheidsbevorderend effect, zo blijkt uit veelvuldig
wetenschappelijk onderzoek. Het beschermt tegen bepaalde vormen van
kanker en tegen hart- en vaatziekten. Bovendien bevatten groenten en
fruit weinig calorieën waardoor het risico op overgewicht vermindert.
Om de negatieve trend in de consumptie van groente fruit te keren,
dreigende overproductie in de Nederlandse groente- en fruitsector te
voorkomen en de concurrentie voor te blijven, is het noodzakelijk dat,
ondersteund met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, de sector
zich inzet voor innovatie en kwaliteitsverbetering. Wageningen
Universiteit en Researchcentrum en The Greenery, een van de
vooraanstaande bedrijven in deze sector vinden het daarom wenselijk
een leerstoel in te stellen die zich richt op onderzoek en onderwijs
op dit specifieke terrein.
Prof. Woltering gaat zich binnen zijn leeropdracht vooral richten op
het ontwikkelen van kennis over de mechanismen die ten grondslag
liggen aan rijping, veroudering en uitwendige en inwendige kwaliteit
van geoogst en versgesneden groenten en fruit. Daarbij moet worden
gedacht aan aspecten als houdbaarheid, smaak en stoffen die te maken
hebben met de bevordering van de gezondheid, zoals vitamines,
anti-oxidanten en vezels. De ontwikkelde kennis en instrumenten dienen
ter ondersteuning van productinnovaties die inspelen op wensen en
verwachtingen van consumenten en food-service bedrijven. De leerstoel
van prof. Woltering wordt ondergebracht bij de leerstoelgroep
Tuinbouwproductieketens, onder leiding van prof.dr. Olaf van Kooten,
aan Wageningen Universiteit.
Ernst Woltering (Vlissingen, 1955) studeerde aan Tuinbouw hogeschool
in Utrecht. Hij promoveerde in 1990 aan Wageningen Universiteit. Hij
is thans senior-onderzoeker en projectleider bij de Agrotechnology and
Food Sciences Group van Wageningen UR. Naast die functie vervult hij
zijn hoogleraarschap gedurende twee dagen per week. De bijdrage uit
het bedrijfsleven maakt het tevens mogelijk om meteen een assistent in
opleiding (AIO) aan te nemen.
Wageningen Universiteit