Vluchtelingenwerk Nederland

15-03-2007 / VluchtelingenWerk IntegratieBarometer 2006

Vluchteling mist aansluiting bij samenleving

Vluchtelingen missen de aansluiting bij de samenleving, blijkt uit de VluchtelingenWerk IntegratieBarometer 2006, die vandaag aan minister Vogelaar overhandigd is. Het onderzoek laat zien dat vluchtelingen graag willen integreren, maar, meer dan andere migranten, worstelen om een plek in de Nederlandse samenleving te krijgen. Met name op het gebied van werk en inkomen is de situatie zorgwekkend. Op sociaal vlak gaat het wat beter. Uit het onderzoek blijkt dat werk een sleutelpositie in het integratieproces inneemt. In een reactie noemt minister Ella Vogelaar het pure verspilling dat zoveel vluchtelingen onder hun niveau werken, als ze al werk hebben. "Dit kunnen we ons als samenleving niet permitteren. Hier moeten we echt een slag maken", aldus de minister.

Veilig en sociaal geïntegreerd

Driekwart van de vluchtelingen voelt zich geïntegreerd. Dit blijkt vooral gebaseerd te zijn op de sociale dimensie van integratie. Door vrijwilligerswerk, contacten in de buurt en op de school van hun kinderen voelen vluchtelingen zich betrokken bij de samenleving. Daarbij geven zij wel aan dat het niet hebben van werk ervoor zorgt dat ze niet volledig kunnen meedoen. Vluchtelingen voelen zich in het algemeen vrij en veilig in Nederland (bijna 90%), maar een kwart van hen gaf aan zich het afgelopen jaar hier minder thuis te zijn gaan voelen. Dit komt vooral door de harde toon in het publieke debat over vluchtelingen.

Werkloosheid hoog, inkomen laag

Het sombere beeld dat de barometer 2005 al schetste, wordt ook in de IntegratieBarometer 2006 bevestigd: Integratie van vluchtelingen is op een aantal punten zorgwekkend. Met name op het gebied van werk en inkomen is het slecht gesteld met vluchtelingen, ook vergeleken met andere migrantengroepen. Onder Afghanen, Irakezen en Somaliërs is de werkloosheid bijvoorbeeld bijna veertig procent. Ook de inkomenspositie van vluchtelingen is slecht; van de vluchtelingen uit de drie bovengenoemde herkomstlanden is meer dan vijftig procent afhankelijk van een laag inkomen.

Werk is de sleutel

De IntegratieBarometer 2006 laat zien dat werk een sleutelpositie inneemt bij het integratieproces van vluchtelingen. Het al dan niet hebben van werk is van grote invloed op de inkomenspositie. Maar werk is ook belangrijk vanuit sociaal oogpunt. Het zorgt niet alleen voor contacten en een verhoogd zelfvertrouwen, maar geeft ook de financiële mogelijkheid om echt mee te doen in de samenleving. Nog niet eerder werden deze aspecten met elkaar in verband gebracht.

Welwillende houding Nederlanders

Opvallend is dat de mening van Nederlanders overwegend positief is gebleven, 65 procent vindt dat deze groep meer recht op toelating in Nederland heeft dan andere migranten. Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens contact met vluchtelingen en 42 procent van wie dat niet heeft, geeft aan hier best tijd voor vrij te willen maken, maar daarbij wel hulp van anderen te kunnen gebruiken.

Bied perspectief

Het onderzoek laat duidelijk zien dat vluchtelingen specifieke belemmeringen ontmoeten bij hun integratie, die voor andere migranten minder of niet gelden, zoals de lange asielprocedure en verblijf in de centrale opvang, de kosten voor leges en gezinshereniging, de hogere leeftijd en het ontbreken van een (toereikend) netwerk. Een speciale aanpak is daarom noodzakelijk om hen succesvol te laten integreren. De IntegratieBarometer 2006 stelt de volgende maatregelen voor: Snellere duidelijkheid over de toekomst, voorkomen dat vluchtelingen hun integratie beginnen met schulden, investering in werk en toeleiding naar werk en stimulering van duurzame ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders. Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk, vat het als volgt samen: "Bied vluchtelingen perspectief en geef ze een eerlijke kans zodat ze ook echt mee kunnen doen in de samenleving en de boot niet missen."

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/15/E243-vluchtelingenwerk-nederland.html" title="Vluchtelingenwerk Nederland"]