FNV

de FNV Belastingservice drijft. Dit jaar controleert de Belastingdienst extra of de regels over de hypotheekrenteaftrek wel goed worden nageleefd. "Als je je eigen huis ooit voor 150.000 euro hebt gekocht en je verkoopt het voor 200.00 euro, dan maak je dus 50.000 euro winst. Wie daar een boot of een auto van koopt, moet er rekening mee houden dat de Belastingdienst vindt dat je dit bedrag in je volgende huis moet steken", legt Knaap uit. "Je kunt wel een nieuw huis kopen voor 250.000 euro en ook een hypotheek voor dat bedrag aanvragen, maar je mag niet meer alle rente over die hypotheek afrekken. Het bedrag van 50.000 euro dat je dan 'geleend' hebt met je nieuwe hypotheek, beschouwt de overheid als consumptief krediet." Dat lijkt simpel.

Scheiden doet lijden "In de praktijk is het echter helemaal niet simpel. Veel mensen worden gedwongen hun huis te verkopen, bijvoorbeeld omdat ze gaan scheiden. Zij moeten dan met hun ex-partner communiceren over hoeveel geld er nu in de 'eigen woningreserve' zit," zegt Knaap. Om te weten hoeveel er in die 'reserve' zit, moet je het volgende weten: hoeveel is er nou aan winst na verkoop van het huis? En hoeveel is daarvan al uitgegeven? En hoeveel heeft de ander 'bijgeleend' via de nieuwe hypotheek, eventueel met diens nieuwe partner? En hoeveel rente mag er dus nog worden afgetrokken? "Die gesprekken lopen meestal niet zo lekker. Als er een scheiding is, is er oorlog in de tent. Het is dus al moeilijk om aan die informatie te komen. Bovendien gaan de ex-partners vaak snel opnieuw samenwonen. Soms met iemand die al een eigen huis heeft. Dan gaat de partner meebetalen aan de hypotheek van de nieuwe liefde. Het wordt helemaal een feest als die twee nieuwe partners ook weer binnen vijf jaar uit elkaar gaan. Hoe kun je dan nog bepalen hoeveel rente er af mag worden getrokken?" legt Knaap uit. "Daar ben je wel een avondje zoet mee. En daar wordt je echt niet vrolijk van."

De FNV Belastingservice probeert het de leden zo eenvoudig mogelijk te maken. Toch is alleen al het Excell-sheet waarin de gegevens in moeten worden gevoerd, drie pagina's dik. Knaap: "De overheid heeft in deze alle denkbare regels die ze konden verzinnen, bij elkaar geharkt. Wat nou: leuker kunnen we het niet maken, gemakkelijker wel?!"