Gerechtelijke organisatie

Tussenvonnis in zaak over nalatenschap Anton Heyboer

Haarlem, 14 maart 2007 - De rechtbank Haarlem heeft besloten een deskundige te benoemen die moet beoordelen of Anton Heyboer zijn kunstwerken voor een te lage prijs heeft verkocht aan zijn vier levenspartners. Deze vier levenspartners vormen samen een vennootschap onder firma (VOF) waarin de kunstwerken van Heyboer worden geëxploiteerd.
Heyboer heeft twee kinderen nagelaten. Zij maken aanspraak op hun legitieme portie.
Deze zaak gaat over de vraag of Heyboer zijn kunstwerken voor een te lage prijs aan de VOF heeft verkocht. Zo ja, dan is er sprake van een bevoordeling van de VOF. Het bedrag van dit voordeel telt dan mogelijk mee bij de berekening van de legitieme portie van de twee kinderen van Heyboer.

Nadat de deskundige zijn taxatie heeft afgerond zal de rechtbank beoordelen of het voor Heyboer en de VOF duidelijk moet zijn geweest dat er door die eventuele bevoordeling bijna niets meer voor de kinderen Heyboer zou overblijven. Als dat het geval is moet het voordeel dat de VOF bij de aankoop van de kunstwerken heeft genoten volgens de wet worden meegenomen bij de berekening van de legitieme portie.

De rechtbank heeft verder beslist dat de vier levenspartners van Heyboer (omdat er meer dan één is) niet als levensgezel in de zin van de wet kunnen worden beschouwd. Dit betekent dat de kinderen Heyboer 6 maanden na het overlijden van hun vader aanspraak kunnen maken op hun legitieme portie. Zij hoeven niet te wachten tot de laatste levenspartner overlijdt, zoals Heyboer het in zijn testament heeft willen regelen.

Beide partijen, de kinderen Heyboer en de VOF zullen zich nu in deze zaak mogen uitlaten over:

1) welke deskundigen zij benoemd willen zien en
2) hoe de taxatie van het grote aantal kunstwerken zal moeten worden uitgevoerd.
Partijen mogen te zijner tijd nog hun mening geven over het resultaat van de taxatie en tenslotte beslist de rechtbank over het geschil in een eindvonnis.

LJ Nummer

BA0703

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 15 maart 2007 Naar boven